Ovo ulje ima povoljan utjecaj na niz bolesti, pa čak i rak

Ovo ulje ima povoljan utjecaj na niz bolesti, pa čak i rak

Ovo ulje ima povoljan utjecaj na niz bolesti, pa čak i rak
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.07.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Smatra se korisnom pomoći kod probavnih i želučanih tegoba (grčeva, otežane probave, hemoroida), autoimunih bolesti (multipla skleroza), dijabetesa i pojedinih vrsta raka, a najčešće se propisuje kod oslabljenog imuniteta te za liječenje i olakšavanje simptoma upalnih bolesti poput astme, alergijskog rinitisa i atopijskog dermatitisa...

Istraživanja o djelotvornosti ulja crnog kima u kliničkim uvjetima nema mnogo, a ona koja su provedena otkrila su da pridonosi jačanju imunosnog sustava i ima vrijedna antioksidativna svojstva, zbog čega je veliki zaštitnik našeg organizma.

U tradicionalnoj medicini koristi se već više od dvije tisuće godina, a upotrebljava se za gotovo sve - kod astme, bronhitisa, visokog krvnog tlaka, različitih upala, glavobolje, zubobolje, gubitka apetita, proljeva, crijevnih parazita, problema s kožom, s mjesečnicom, reumatoidnog artritisa...

Ulje crnog kima za zdravlje

U farmakologiji se danas ovom moćnom crnom ulju pripisuje antimikrobno, antioksidativno, antidijabetičko, antitumorsko, antiasmatsko, imunomodulatorno, protuupalno, kontraceptivno djelovanje zbog različitih kemijskih spojeva koje sadrži, a među njima se posebno ističu kinoni, odnosno timokinon, koji je zaslužan za većinu bioloških učinaka crnog kima, među njima i antioksidativno djelovanje na stanice.

Antioksidansi u namirnicama ili u obliku dodataka prehrani, uz zdrave životne navike, mogu pomoći u prevenciji brojnih kroničnih bolesti kao što su rak, dijabetes, srčano-žilne bolesti i debljina.

No i druge sastavnice ulja crnog kima pokazuju ljekovit učinak (ditimokinon, timohidrokinon, nigelon). Za timokinon i ditimokinon utvrđeni su antikancerogeni učinci u ispitivanjima in vitro, na stanicama raka i in vivo na pokusnim životinjama. Nigelon je pak pokazao snažno djelovanje u prevenciji bronhijalne astme i astmatičnog bronhitisa, a zaštitna je uloga bila veća kod djece nego kod odraslih. Za antioksidativnu aktivnost najodgovorniji je timokinon, koji, uz ostalo, štiti stanice od toksičnog djelovanja nekih lijekova protiv karcinoma i nekih toksina.

Uzimanje ulja crnog kima može pomoći u prevenciji oštećenja kože, edema, ožiljaka i fibroza. Najvažnija djelatna tvar ulja crnog kima je timokinon, koji je i najzastupljeniji.

Po kemijskom sastavu sjemenke crnog kima sadrže proteine (20-30 posto), ugljikohidrate (30 posto i više) te masne kiseline (30 -35 posto), a među njima je i dihomolinolna kiselina, koje nema u jestivim uljima, a karakteristična je za rod Nigella. Linolna kiselina je najzastupljenija (više od 50 posto), zatim oleinska i palmitinska. Ulje sadrži i 15-ak sterola, među kojima beta-sitosterol te tokoferol, što pridonosi njegovoj stabilnosti.

Ulje crnog kima bolesti

Smatra se korisnom pomoći kod gastrointestinalnih tegoba (grčeva, otežane probave, infekcije i hemoroida), autoimunih bolesti (multipla skleroza), dijabetesa i pojedinih vrsta karcinoma. Uobičajena praksa ipak još uvijek podrazumijeva manji raspon njegove primjene pa se najčešće propisuje kod oslabljenog imuniteta te za liječenje i olakšavanje simptoma upalnih bolesti poput astme, alergijskog rinitisa i atopijskog dermatitisa.

Sve se češće koristi u liječenju i njezi kože. U znanstvenoj literaturi je oko 25 kliničkih istraživanja na ljudima, uglavnom s malim brojem sudionika. U studijama je ispitan učinak sjemenki, ulja ili ekstrakta crnog kima, a u jednoj studiji promatran je učinak timokinona iz crnog kima kao zasebne aktivne tvari.

U studiji objavljenoj 2010. godine ispitan je učinak kuhanog ekstrakta crnog kima na dišne puteve 15 pacijenata s astmom. Testovi plućne funkcije pokazali su pozitivan, ali slabiji učinak ekstrakta crnog kima (u dozi od 50 i 100 mg/kg) u odnosu na lijek s teofilinom (koji širi bronhe). Smanjeni su simptomi astme i poboljšana je plućna funkcija.

Istraživanje iz 2003. navodi rezultate četiri studije s ukupno 143 bolesnika s alergijskim bolestima (alergijski rinitisom, atopijskim ekcemom i astmom). Uočen je pozitivan učinak doze od 40 do 80 mg/kg tjelesne mase ulja crnog kima dnevno na pacijentovu subjektivnu procjenu simptoma. Među djecom koja su u tim studijama uzimala višu dozu ulja crnog kima zabilježene su nuspojave u vidu probavnih smetnji pa se djeci preporučuje manja doza (ispod 80 mg/kg). Studija iz 2014. ispitivala je učinak ulja crnog kima u obliku kapi za nos. Sudjelovalo je 68 ispitanika, a 92 posto je izjavilo da osjete olakšanje i manje neugodnih simptoma alergijskog rinitisa.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije