Ovo ulje ima povoljan utjecaj na niz bolesti, pa čak i rak

Ovo ulje ima povoljan utjecaj na niz bolesti, pa čak i rak

Ovo ulje ima povoljan utjecaj na niz bolesti, pa čak i rak
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.07.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Smatra se korisnom pomoći kod probavnih i želučanih tegoba (grčeva, otežane probave, hemoroida), autoimunih bolesti (multipla skleroza), dijabetesa i pojedinih vrsta raka, a najčešće se propisuje kod oslabljenog imuniteta te za liječenje i olakšavanje simptoma upalnih bolesti poput astme, alergijskog rinitisa i atopijskog dermatitisa...

Istraživanja o djelotvornosti ulja crnog kima u kliničkim uvjetima nema mnogo, a ona koja su provedena otkrila su da pridonosi jačanju imunosnog sustava i ima vrijedna antioksidativna svojstva, zbog čega je veliki zaštitnik našeg organizma.

U tradicionalnoj medicini koristi se već više od dvije tisuće godina, a upotrebljava se za gotovo sve - kod astme, bronhitisa, visokog krvnog tlaka, različitih upala, glavobolje, zubobolje, gubitka apetita, proljeva, crijevnih parazita, problema s kožom, s mjesečnicom, reumatoidnog artritisa...

Ulje crnog kima za zdravlje

U farmakologiji se danas ovom moćnom crnom ulju pripisuje antimikrobno, antioksidativno, antidijabetičko, antitumorsko, antiasmatsko, imunomodulatorno, protuupalno, kontraceptivno djelovanje zbog različitih kemijskih spojeva koje sadrži, a među njima se posebno ističu kinoni, odnosno timokinon, koji je zaslužan za većinu bioloških učinaka crnog kima, među njima i antioksidativno djelovanje na stanice.

Antioksidansi u namirnicama ili u obliku dodataka prehrani, uz zdrave životne navike, mogu pomoći u prevenciji brojnih kroničnih bolesti kao što su rak, dijabetes, srčano-žilne bolesti i debljina.

No i druge sastavnice ulja crnog kima pokazuju ljekovit učinak (ditimokinon, timohidrokinon, nigelon). Za timokinon i ditimokinon utvrđeni su antikancerogeni učinci u ispitivanjima in vitro, na stanicama raka i in vivo na pokusnim životinjama. Nigelon je pak pokazao snažno djelovanje u prevenciji bronhijalne astme i astmatičnog bronhitisa, a zaštitna je uloga bila veća kod djece nego kod odraslih. Za antioksidativnu aktivnost najodgovorniji je timokinon, koji, uz ostalo, štiti stanice od toksičnog djelovanja nekih lijekova protiv karcinoma i nekih toksina.

Uzimanje ulja crnog kima može pomoći u prevenciji oštećenja kože, edema, ožiljaka i fibroza. Najvažnija djelatna tvar ulja crnog kima je timokinon, koji je i najzastupljeniji.

Po kemijskom sastavu sjemenke crnog kima sadrže proteine (20-30 posto), ugljikohidrate (30 posto i više) te masne kiseline (30 -35 posto), a među njima je i dihomolinolna kiselina, koje nema u jestivim uljima, a karakteristična je za rod Nigella. Linolna kiselina je najzastupljenija (više od 50 posto), zatim oleinska i palmitinska. Ulje sadrži i 15-ak sterola, među kojima beta-sitosterol te tokoferol, što pridonosi njegovoj stabilnosti.

Ulje crnog kima bolesti

Smatra se korisnom pomoći kod gastrointestinalnih tegoba (grčeva, otežane probave, infekcije i hemoroida), autoimunih bolesti (multipla skleroza), dijabetesa i pojedinih vrsta karcinoma. Uobičajena praksa ipak još uvijek podrazumijeva manji raspon njegove primjene pa se najčešće propisuje kod oslabljenog imuniteta te za liječenje i olakšavanje simptoma upalnih bolesti poput astme, alergijskog rinitisa i atopijskog dermatitisa.

Sve se češće koristi u liječenju i njezi kože. U znanstvenoj literaturi je oko 25 kliničkih istraživanja na ljudima, uglavnom s malim brojem sudionika. U studijama je ispitan učinak sjemenki, ulja ili ekstrakta crnog kima, a u jednoj studiji promatran je učinak timokinona iz crnog kima kao zasebne aktivne tvari.

U studiji objavljenoj 2010. godine ispitan je učinak kuhanog ekstrakta crnog kima na dišne puteve 15 pacijenata s astmom. Testovi plućne funkcije pokazali su pozitivan, ali slabiji učinak ekstrakta crnog kima (u dozi od 50 i 100 mg/kg) u odnosu na lijek s teofilinom (koji širi bronhe). Smanjeni su simptomi astme i poboljšana je plućna funkcija.

Istraživanje iz 2003. navodi rezultate četiri studije s ukupno 143 bolesnika s alergijskim bolestima (alergijski rinitisom, atopijskim ekcemom i astmom). Uočen je pozitivan učinak doze od 40 do 80 mg/kg tjelesne mase ulja crnog kima dnevno na pacijentovu subjektivnu procjenu simptoma. Među djecom koja su u tim studijama uzimala višu dozu ulja crnog kima zabilježene su nuspojave u vidu probavnih smetnji pa se djeci preporučuje manja doza (ispod 80 mg/kg). Studija iz 2014. ispitivala je učinak ulja crnog kima u obliku kapi za nos. Sudjelovalo je 68 ispitanika, a 92 posto je izjavilo da osjete olakšanje i manje neugodnih simptoma alergijskog rinitisa.

Vezani sadržaj:

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije