Crni kim: Ljekovite prednosti i nuspojave

Crni kim: Ljekovite prednosti i nuspojave

Crni kim: Ljekovite prednosti i nuspojave
  • Objavljeno: Subota, 04.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Crni kim (Nigella sativa) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Cvjeta u lipnju i srpnju, a plod koji sadrži brojne crne sjemenke dozrijeva u rujnu. Prirodno je rasprostranjena na području jugoistočne Azije, raste na području južne Europe i sjeverne Afrike.

Ima dugu i slavnu povijest. Arheološka istraživanja navode da su sjemenke crnog kima pronađene u drevnom Egiptu, u grobnici faraona Tutankamona. Smatra se da ga je čak koristila i lijepa Kleopatra.

Nigella Sativa je latinsko ime crnog kima. Nigella potječe od latinske riječi niger (crn), a ime vrste sativa također je latinskog porijekla i znači kultivirana.

U tradicionalnoj medicini koristi se već više od dvije tisuće godina, a upotrebljava se kod astme, bronhitisa, visokog krvnog tlaka, različitih upala, glavobolje, zubobolje, gastrointestinalnih tegoba, nadutosti, razdražljivog želuca, probavnih smetnji, gubitka apetita, proljeva, crijevnih parazita, problema s kožom i mjesečnicom te kod reumatoidnog artritisa. Biljka crni kim je postala poznata kao "čudesni lijek za sve".

Bez obzira na dugu povijest korištenja, ljekovitost ulja crnog kima se znanstveno istražuje tek posljednjih četrdesetak godina, a istraživanja koja su provedena ukazuju na pozitivno djelovanje koje ima na imunološki sustav, ističu se njegova antioksidativna svojstva, zbog čega se ulje crnog kima često naziva i zaštitnikom našeg organizma.

Kako se dobiva ulje crnog kima?

Ulje crnog kima se dobiva postupkom hladnog prešanja i jedino tako dobiveno ulje crnog kima ima terapeutsko djelovanje.

Što čini ulje crnog kima tako moćnim?

Timokin je sastojak koji crni kim, odnosno ulje crnog kima, pretvara u izvor zdravlja. Ima protuupalna i imunomodulatorna svojstva. Tu je i sastojak nigelon koji je pokazao snažno djelovanje u prevenciji bronhijalne astme i astmatičnog bronhitisa.

Koje su koristiti ulja crnog kima?

Ulje crnog kima ima velika primjenu. Crni kim sprječava razvoj mikroorganizama (gljivica, bakterija, virusa). Njemu se pripisuju antimikrobno, antioksidativno, antidijabetičko, antiasmatsko, imunomodulatorno i protuupalno djelovanje.

Crni kim protiv alergija

Istraživanje iz 2003. navodi rezultate četiri studije s ukupno 143 bolesnika s alergijskim bolestima (alergijski rinitisom, atopijskim ekcemom i astmom). Uočen je pozitivan učinak doze od 40 do 80 mg/kg tjelesne mase ulja crnog kima dnevno na pacijentovu subjektivnu procjenu simptoma. Među djecom koja su u tim studijama uzimala višu dozu ulja crnog kima zabilježene su nuspojave u vidu probavnih smetnji pa se djeci preporučuje manja doza (ispod 80 mg/kg). Studija iz 2014. ispitivala je učinak ulja crnog kima u obliku kapi za nos. Sudjelovalo je 68 ispitanika, a 92 posto je izjavilo da osjete olakšanje i manje neugodnih simptoma alergijskog rinitisa. Njegova dugoročna konzumacija vodi do znatnog smanjenja simptoma alergija, a kod pojedinih korisnika čak i do kompletnog izlječenja.

Crni kim za ublažavanje simptoma astme i poboljšavanje plućnih funkcija

Ulje crnog kima se također koristi i za smanjivanje simptoma astme i poboljšanje plućnih funkcija te snažno djeluje u prevenciji bronhijalne astme i astmatičnog bronhitisa, a zaštitna uloga je veća kod djece nego kod odraslih.

Crni kim za jačanje imunološkog sustava

Jedna od ključnih primjena ulja crnog kima jest za podizanje i jačanje imunološkog sustava. Upravo zbog oslabjelog imuniteta dolazi do pojave raznih upalnih procesa, bolesti i alergija. Ulje crnog kima može pomoći i u prevenciji brojnih kroničnih bolesti, kao što su dijabetes, srčano-žilnih bolesti i debljine.

Nuspojave ulja crnog kima

Kada se koristi u malim količinama za kuhanje, ulje crnog kima vjerojatno je sigurno za većinu ljudi. Međutim, postoji ograničeno istraživanje o dugoročnoj sigurnosti konzumiranja većih doza u terapeutske svrhe. Općenito, kratkotrajna primjena od 3 mjeseca ili manje nije povezana s bilo kakvim ozbiljnim nuspojavama.

Blaže nuspojave ulja crnog kima koje su pronađene su povezane s probavom: neki ljudi su znali imati želučane smetnje, povraćanje ili zatvor. Ako krećete s crnim kimom, krenite s nižom dozom. Kada se ulje crnog kima koristi na koži, u rijetkim slučajevima zna izazvati osip kao alergijsku reakciju.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije