Pčelinja pelud sadrži gotovo sve spojeve potrebne vašem tijelu!

Pčelinja pelud sadrži gotovo sve spojeve potrebne vašem tijelu!

Pčelinja pelud sadrži gotovo sve spojeve potrebne vašem tijelu!
 • Objavljeno: Srijeda, 13.04.2016.
 • Broj pregleda: 3.043
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Jeste li znali da pčelinja pelud sadrži gotovo ste nutritivne spojeve koji su vašem organizmu potrebni za nesmetano funkcioniranje? Pčelinja pelud je odlična za ublažavanje simptoma alergija, odličan je izvor vitamina, minerala, lipida, proteina, masnih kiselina, karotenoida i bioflavonoida. Ima moćno antibakterijsko, protugljivično i antivirusno svojstvo zbog čega jača kapilare, ublažava upalu, stimulira rad imunološkog sustava i regulira razinu kolesterola.

Zapravo, pčelinja pelud sadrži više proteina od bilo koje namirnice životinjskog porijekla i više aminokiselina od jaja ili govedine.

Kemijski sastav pčelinje peludi:

 • 30% ugljikohidrata
 • 26% šećera (pretežno fruktoza i glukoza)
 • 23% proteina
 • 5% lipida
 • 2% fenolnih spojeva
 • 1.6% minerala (uključujući kalcij, fosfor, magnezij, kalij, željezo, bakar, cink, mangan i selen)
 • 0.6% vitamina topivih u vodi (vitamini B1, B2, B6 i C)
 • 0.1% vitamina topivih u masti (vitamini A, E i D).

Smanjuje upalu

Protuupalna svojstva pčelinje peludi su se vrlo često uspoređivala sa svojstvima farmaceutskih lijekova. Istraživanja su pokazala da se pčelinja pelud može koristiti za ublažavanje kroničnih upalnih bolesti, degenerativnih stanja, bolesti jetre i eliminaciju toksina.

Ima moćno antioksidacijsko djelovanje

Istraživanja su pokazala da pčelinja pelud može pomoći osobama koje boluju od raka, bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetesa i hipertenzije. Znanstvenici su antioksidacijska svojstva pčelinje peludi po prvi put mjerili 2005. godine i ustanovili su da ima izvrsnu antioksidacijsku aktivnost.

Smanjuje rizik od nastanka bolesti jetre

Jedno istraživanje je pokazalo da pčelinja pelud potiče eliminaciju toksina iz jetre i regeneraciju jetre. Osim toga, pčelinja pelud može popraviti oštećenja nastala u tkivu jetre a kada su testirali utjecaj pčelinje peludi na laboratorijskim miševima, istraživači su ustanovili da pčelinja pelud može biti dio programa detoksikacije jetre.

Pripremite napitke koji ispiru masti iz tijela i potiču rad jetre!

Jača imunološki sustav

Pčelinja pelud ima moćno antimikrobno i antivirusno svojstvo. Istraživanja su pokazala da se pčelinja pelud može koristiti za ublažavanje simptoma alergija i može smanjiti potrebu za uzimanjem propisane terapije.

Ublažava simptome menopauze

Znanstvenici iz Njemačke su ustanovili da med i pčelinja pelud mogu ublažiti simptome menopauze i smanjiti rizik od nastanka raka dojke. U istraživanju su znanstvenici zabilježili poboljšanje simptoma menopauze kod gotovo svih žena koje su počele uzimati pčelinju pelud.

Saznajte kako upravljati simptomima menopauze!

Smanjuje razinu stresa

Pčelinja pelud poboljšava protok krvi prema živčanom tkivu, poboljšava mentalnu sposobnost i jača živčani sustav koji je vjerojatno oslabljen zbog visoke razine stresa. Ovo pčelinju pelud čini jednom od najboljih namirnica za smanjenje razine stresa a naročito je dobra za osobe koje imaju problema s manjkom razine energije i osjećaju kronični umor.

Potiče mršavljenje

Iako znanstvenici još uvijek nisu sa sigurnošću potvrdili ovu tezu, postoje dokazi da osobe koje redovito uzimaju pčelinju pelud lakše održavaju zdravu tjelesnu težinu. Pčelinja pelud ima odlična nutritivna svojstva i potrebna je jako mala količina pčelinje peludi da biste iskoristili ta nutritivna svojstva i ne sadrži puno kalorija (30 grama pčelinje peludi sadrži oko 90 kalorija).

Smršavite brzo i lako uz namirnice koje sadrže manje od 100 kalorija!

Moguće nuspojave uzimanja pčelinje peludi

Za većinu ljudi je potpuno sigurno uzimati pčelinju pelud u razdoblju od 30 do 60 dana, ovisno o dozi. Manju dozu možete uzimati dulji vremenski period a veću dozu kraći. Stručnjaci osobama koje boluju od alergija preporučuju uzimanje tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Trudnice i dojilje ne bi smjele početi uzimati pčelinju pelud bez prethodnog savjetovanja s liječnikom jer pčelinja pelud može potaknuti kontrakcije maternice i uzrokovati prijevremeni porod.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije