Pomaže li med stvarno kad nas boli grlo ili je to samo mit?

Pomaže li med stvarno kad nas boli grlo ili je to samo mit?

Pomaže li med stvarno kad nas boli grlo ili je to samo mit?
  • Objavljeno: Subota, 15.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Od djetinjstva nas uče da je med dobar za ublažavanje upale grla, no je li to stvarno tako? Specijalistica otorinolaringologije Amanda Atkins pojasnila je za portal Well and Good zašto med zaista jest dobro koristiti kao prvu liniju obrane kada osjetimo ono neugodno grebanje u grlu.

“Poznato je da med sadrži antioksidativne i antimikrobne spojeve, koji doista mogu pomoći u ublažavanju simptoma upale grla. Također, bogat je polisaharidima koji apsorbiraju vodu i pomažu stvoriti barijeru preko respiratorne sluzi te tako ublažavaju iritacija grla i poriv za kašljanjem.”

Atkins kaže da je med posebno koristan za liječenje akutnog kašlja kod djece jer ga bolje podnose, nego određene lijekove. Također napominje da se pokazao korisnim u liječenju boli nakon vađenja krajnika kod djece i odraslih, što može uključivati ​​jake upale grla.

Kako koristiti med kao lijek za bolno grlo?

Dakle, istraživanja i iskustva stručnjaka pokazuju da je med učinkovit kod ublažavanja upala grla i akutnog kašlja, ali važno je znati kako ga dozirati da bi se postigli najbolji rezultati. Prema Atkins, ovisno o jačini boli ili intenzitetu kašlja, odrasli mogu uzimati do tri žlice meda dnevno, a njezin je savjet da se upala grla tako liječi najviše tri dana jer studije nisu pokazale da će se dužom upotrebom ostvariti učinak ako već nije tijekom tog perioda.

Nije preporučljivo koristiti med za liječenje grlobolje kod djece mlađe od dvije godine, a za stariju djecu preporučena doza je jedna žlica dnevno, najbolje nakon večere. Med se može uzimati sam, ali ga i dodati u mlijeko, jogurt ili neku drugu vrstu zdrave hrane.

Atkins kaže i kako nije važno o kojoj se vrsti meda radi i da sve mogu biti korisne kod ublažavanja grlobolje, neovisno o tome radi li se o medu lokalnog pčelara ili staklenci iz supermarketa.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije