Pada li prehlada zaista muškarcima teže nego ženama?

Pada li prehlada zaista muškarcima teže nego ženama?

Pada li prehlada zaista muškarcima teže nego ženama?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Prije nego optužite svog partnera da pretjeruje sljedeći put kada bude imao prehladu, grupu ili virozu, zapitajte se doživljava li zaista simptome na drugačiji, odnosno teži način nego vi. Poznato je da muškarci dramatičnije iskazuju patnju koju trpe dok su bolesni, stoga je nastao i naziv „muška prehlada“, a neka istraživanja pokazala su da ovaj izraz ne mora nužno biti ironičan.

Simptomi prouzrokovani prehladom rezultat su borbe imunološkog sustava s bolešću, a jedno istraživanje liječnika obiteljske medicine Kyle Sue utvrdilo je da muškarci prolaze kroz gore iskustvo jer imaju slabiji imunološki odgovor, prenosi WebMD.

Prema autoru studije, već postoje mnoge fiziološke razlike između muškaraca i žena, pa ima smisla da se možemo razlikovati i u našim reakcijama na viruse prehlade i gripe. Naime, kod žena spolni hormon estradiol modulira djelovanje imunoloških stanica, a osobe s višim razinama estradiola mogu imati blaže simptome prehlade. Također, druga studija iz Hong Konga je pokazala da se, kada je u pitanju gripa, muškarci hospitaliziraju češće od žena, a zabilježeni su i niži prijavljeni smrtni slučajevi kod žena.

Još jedno istraživanje pokazalo je da su, suočeni s gripom i drugim respiratornim bolestima, muškarci izloženi većem riziku od razvoja komplikacija nego žene. Drugom je studijom zaključeno da žene imaju tendenciju razviti jaču reakciju na cjepivo protiv gripe od muškaraca, a vjeruje se da je to zato što više razine testosterona kod muškaraca više potiskuju cjelokupni imunološki odgovor.

Iako istraživanje nije dovoljno opsežno da bi se iznosile točne tvrdnje o razlikama između muškaraca i žena, možda nije potpuna besmislica pretpostaviti da muškarci određene bolesti proživljavaju drugačije od žena.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije