Kako si olakšati svakodnevne situacije kad se pretjerano znojite? Imamo 5 praktičnih savjeta

Kako si olakšati svakodnevne situacije kad se pretjerano znojite? Imamo 5 praktičnih savjeta

Kako si olakšati svakodnevne situacije kad se pretjerano znojite? Imamo 5 praktičnih savjeta
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 31.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Život s prekomjernim (pretjeranim) znojenjem ili hiperhidrozom može biti svakodnevni izazov, posebno u socijalnom okruženju, te biti izvor stalne nervoze i anksioznosti. Da, svi se znojimo i to je sasvim normalno, no osobama koje se znoje mnogo više od ostalih, čak i onda kada im nije vruće, mrlje od znoja, mokri dlanovi i vlažni tragovi poput onih na stolici nakon ustajanja mogu predstavljati ozbiljan problem.

U takvim slučajevima važno je razgovarati s liječnikom kako bi se utvrdilo postoji li u pozadini zdravstveni problem koji je krivac za pretjerano znojenje, a u međuvremenu je korisno pronaći načine kako si olakšati svakodnevicu.

1. Izaberite prikladnu odjeću i obuću

Nošenje odjeće od sintetičkih materijala možete doprinijeti znojenju pa ćete se sigurno ugodnije osjećati kad na sebi imate tkanine od prirodnog materijala, poput pamuka ili lana. Međutim, ako se prekomjerno znojite, to će se događati neovisno o tome kakvu odjeću nosite i zato je važno izabrati onu koja će “prikriti” znoj i barem tako doprinijeti da se ugodnije osjećate.

Kada to temperature dopuštaju, oblačite se slojevito - kako bi donji sloj upijao znoj, a gornji prikrio mrlje od znoja. Problemi s tragovima od znoja ne znače da nužno morate nositi crnu odjeću, dobar izbor bi mogli biti i određeni uzorci poput sitnog cvjetnog ili pak “mornarskog” s tankim bijelim i plavim prugicama.
Epizode pojačanog znojenja mogu se javiti neočekivano, pa je dobra ideja na poslu imati rezervni komplet odjeće, budući da je ipak, u većini slučajeva, riječ o okruženju u kojem je važno izgledati uredno i svježe.

Kad je riječ o obući, sandale su ljeti odličan izbor, ali i druga obuća od prirodnih materijala (kože) koji omogućuju cirkulaciju zraka. Ako vam se stopala intenzivno znoje, pazite na to da ne nosite iste cipele ili tenisice dva dana zaredom - važno je da se obuća dobro osuši prije nego je obujete ponovno.

2. Razmislite kako smanjiti razinu stresa

Stres je uobičajen okidač prekomjernog znojenja i može biti neizbježan na poslu, ali postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili razinu stresa. Na primjer, ako na poslu trebate održati prezentaciju i to vam predstavlja izvor stresa, pokušajte si olakšati barem tako da tijekom izlaganja sjedite za stolom umjesto da stojite pred svima izloženi pogledima.

Znojenje dlanova također može izazvati nelagodu kad se nađete u situaciji da se trebate rukovati s nekim pa razmislite je li nužno i možete li se pozdraviti na neki drugi način. Za svaki slučaj, uvijek imajte maramicu u džepu kako biste barem mogli obrisati ruke na vrijeme.

Općenito, razmislite unaprijed o situacijama u kojima biste mogli osjećati nervozu i pokušajte ih prevenirati. Jedan od primjera je i putovanje do posla - uvijek si uzmite dovoljno vremena kako biste izbjegli stres zbog potencijalnog kašnjenja.

3. Pazite na prehranu, izbjegavajte alkohol i prestanite pušiti

Nažalost, još uvijek nema mnogo podataka o tome kako bi promjene prehrambenih navika mogle izravno utjecati na smanjenje znojenja. Poznato je da konzumacija začinjene hrane može doprinijeti znojenju, no neće nužno tako djelovati kod svakoga. Vođenje dnevnika u kojem bilježite svoje obroke i pojavu simptoma, moglo bi biti korisno kako iste sami detektirali utječu li neke namirnice ili načini pripreme na to koliko se znojite i zatim ih izbjegavali, barem u situacijama kada vam znojenje predstavlja problem, na primjer na poslu.

Faktori koji doprinose znojenju su i konzumacija alkohola i cigareta. Alkohol proširuje krvne žile blizu površine kože, što vodi do znojenja, a pušenje podiže temperaturu tijela te dolazi do otpuštanja kemijskih spojeva koji potiču izlučivanje znoja.

4. Pazite na pravilnu upotrebu antiperspiranta

Ako imate problema s prekomjernim znojenjem dezodorans vam neće mnogo pomoći i trebat ćete koristiti antiperspirant. Dezodoransi mogu prikriti miris znoja, ali ne sprječavaju znojenje - tu funkciju imaju antiperspiranti. Antiperspirant možete imati sa sobom i koristiti ga tijekom dana, no imajte na umu da većina njih najbolje djeluje kada se nanose na čistu, suhu kožu, pa ako se već znojite, nemojte pretpostavljati da će nanošenje veće količine pomoći.

Također, mnogi antiperspiranti namijenjeni su za korištenje najviše jednom dnevno, prije spavanja, i to ne svaki dan, nego primjerice tri do pet uzastopnih dana, a zatim samo jednom tjedno. Kako biste bili sigurni da ste izabrali najbolji antiperspirant za sebe i da ga pravilno koristite, savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Korištenje antiperspiranta, nažalost, ne znači nužno smanjenje znojenje na području cijelog tijela pa je svakako dobro uvijek imati sa sobom papirnate maramice ili ručnike kako biste brzinski sanirali nastalu situaciju.

5. Obratite se liječniku

Prekomjerno znojenje ne mora, ali može biti simptom ozbiljnog zdravstvenog problema, zato je važno o tome razgovarati s liječnikom, no prije nego potražite liječničku pomoć, pokušajte odgovoriti na ova pitanja:

  • Pati li netko u vašoj obitelji od prekomjernog znojenja?
  • Znojite li se puno dok spavate?
  • Kada ste prvi put primijetili prekomjerno znojenje?
  • Izbjegavate li određene aktivnosti ili društvene situacije zbog znojenja?
  • Koliko često se pretjerano znojite?
  • Čini li se da nešto izaziva vaše znojenje?

Odgovori će pomoći liječniku da procijeni vaše stanje i, prema potrebi, uputi vas na daljnje pretrage ili vam preporuči nešto što će pomoći s ublažavanjem znojenja. Osim antiperspiranta, može vam preporučiti korištenje antikolinergičke kreme, podvrgavanje postupku iontoforeze, injekcijama botulin toksina ili čak kirurškom tretmanu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije