Problemi s gutanjem i govorom: Što kada klasične logopedske vježbe nisu dovoljne?

Problemi s gutanjem i govorom: Što kada klasične logopedske vježbe nisu dovoljne?

Problemi s gutanjem i govorom: Što kada klasične logopedske vježbe nisu dovoljne?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.06.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Uredno razvijen jezik i govor jedan je od preduvjeta potrebnih za primjeren razvoj djeteta, njegovo uspješno školovanje i u konačnici profesionalno opredjeljenje. Govorne teškoće i probleme s gutanjem moguće je uspješno riješiti zahvaljujući logopediji.

Poremećaji u procesu gutanja i hranjenja se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, ali su češći u odraslih osoba. Logopedi također vrše i rehabilitaciju otežanog gutanja (disfagije). No, što kada klasične logopedske vježbe nisu dovoljno učinkovite?

Suvremena logopedija u svijetu koristi modernu tehnologiju rutinskom primjenom elektrostimulacijske i ultrazvučne metode u dijagnostici i terapiji. Logopedski kabinet Kraljev govor jedini je takav u čitavoj regiji stoga smo zamolili magistricu logopedije Željku Vujnović da nam pojasni o čemu se točno radi i koje su prednosti takve terapije.

Željka Vujnović, mag.logoped.

Za početak, možete li za naše čitatelje pojasniti što je elektrostimulacija mišića i čemu služi?

Elektrostimulacija mišića je vrlo učinkovita metoda rehabilitacije koja služi za razvoj i poboljšanje sposobnosti mišića pomoću električne struje. Kod mišića kojeg ne koristimo je potrebno ponovno uspostaviti formu, te ju održati zbog čega koristimo elektrostimulaciju. Konkretno, jezik kod djece s govorno-jezičnim teškoćama je trom i nefunkcionalan, a elektrostimulacijom se potiče normalizacija izgovora. Osim kod djece, ovakva vrsta terapije učinkovita je i kod odraslih osoba. Posebno je učinkovita u terapiji poremećaja gutanja.

Što je potrebno učiniti prije elektrostimulacije?

Prije terapije radimo ultrazvuk kojim gledamo pokretljivost jezika. Ultrazvuk je potreban kako bismo izmjerili parametre gibanja jezika tijekom gutanja i izgovora određenih riječi. Na taj način dolazimo do podataka o stanju mišića potrebnih za proces govora i gutanja.

Kako izgleda postupak elektrostimulacije?

Na kožu zalijepimo elektrode koje pomoću električnog impulsa stimuliraju motoričke živce. Tako izazivamo kontrakcije mišića jezika što mijenja stanje samih mišića, krvnih žila, živaca i tkiva perifernog artikulacijskog sustava. Tretman traje pola sata i jačina kontrakcija se postupno povećava.

Kako djeca reagiraju na elektrostimulaciju, te jesu li svi pacijenti automatski kandidati za elektroterapiju?

Elektrostimulacija je potpuno bezbolna stoga ju djeca jako dobro prihvaćaju. Za vrijeme terapije dijete sjedi dok je priključeno na elektrode i može slobodno gledati crtiće ili čitati knjigu što je jedan od razloga zašto djeca ovo ne shvaćaju kao omraženu terapiju. Prema dosadašnjem iskustvu samo jedna trećina pacijenata nakon pregleda ima indikaciju za elektrostimulaciju jezika.

Postoje li negativne nuspojave ovakve vrste terapije?

Naprotiv. Kod svakog se pacijenta elektrostimulacija izvodi na način prilagođen njemu tako što konstruiramo posebne elektrode i postavljamo ih na određena mjesta. Terapija je upravo zato individualno usmjerena prema anatomskoj poziciji na kojoj postoji problem. Zahvaljujući individualnom pristupu izbjegavaju se neželjeni efekti. Naglasila bih i to da je nedavno otkrivena pozitivna nuspojava, a to je da elektrostimulacija jezika pozitivno djeluje na motoričke funkcije bolesnika s neurodegenerativnim bolestima.

Može li se elektroterapija jezika provoditi paralelno s logopedskom?

Što se klasične logopedske terapije tiče, ona je moguća tek nakon obnavljanja funkcije mišića. To znači da je u prvoj fazi rehabilitacije elektrostimulacija najvažnija. Tek nakon što uspostavimo normalnu funkciju mišića pacijent mora intenzivno nastaviti s logopedskom terapijom.

U kojim je još slučajevima učinkovita elektroterapija?

Osim govornih problema u Kraljevom govoru rješavamo i probleme s gutanjem. Najčešće se radi o osobama s cerebralnom paralizom, kongenitalnim oštećenjima, degenerativnim bolestima, poslije traume mozga i moždanog udara. Najbolji i najbrži rezultati postižu se u procesu oporavka kod motoričke afazije nakon moždanog udara ili cerebralne paralize.

Za kraj možete li nam izdvojiti priču jednog pacijenta, izazov s kojim ste se susreli prilikom terapije i što ste terapijom postigli?

Najvjerodostojnija su svjedočanstva roditelja i članova obitelji naših bolesnika koja su javno publicirana na društvenim mrežama. Navodimo samo neke poveznice:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=797600263956094&id=100011183828519

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157305276279391&set=a.482744959390&type=3&theater

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1601483363477747&id=100008482950762

Pogledajte našu web stranicu www.kraljev-govor.hr i naš Facebook profil https://www.facebook.com/Kraljev.govor.jdoo/ .

Za sva pitanja slobodno nas možete kontaktirati na broj 095 387 9595 ili email logoped@kraljev-govor.hr

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije