Pronađen lijek za korona virus?

Pronađen lijek za korona virus?

Pronađen lijek za korona virus?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.02.2020.
  • Broj pregleda: 12.733
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Australski stručnjaci objavili su da su u laboratoriju uspjeli razviti verziju novog korona virusa, što bi moglo dovesti do razvoja cjepiva u vrlo kratkom roku, prenosi Index.hr.

Institut za infekciju i imunitet Peter Doherty iz Melbournea najavio je kako će dobiveni uzorak korona virusa, kojeg su dobili od zaražene pacijenta, podijeliti s ostatkom svijeta i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) koja je trenutno glavni izvor informacija o korona virusu. Istraživači se nadaju da će to doprinijeti bržem razvoju i cjepiva i da će spasiti ljude.

Najveći napredak od otkrića korona virusa

„Ovo je veliki korak, doprinijeli smo rješavanju dijela slagalice“, rekao je zamjenik direktora Instituta Peter Doherty, Mike Catton.

I znanstvenici u laboratoriju u Kini su uspjeli uzgojiti verziju korona virusa, ali su podijelili sekvencu njegovog genoma, a ne sam uzorak, bez kojeg je teško razviti cjepivo.

Stručnjaci diljem svijeta su oduševljeni ovim otkrićem. Jedna od njih, liječnica Raina MacIntyre, voditeljica programa istraživanja biološke sigurnosti na institutu Kirby, rekla je da pristup cjelovitoj verziji korona virusa doista može uvelike ubrzati razvoj cjepiva jer bi se u tom slučaju potencijalni lijekovi mogli testirati na namjerno zaraženima životinjama.

Cjepivo za korona virus

Uzorak koji je uzgojen u Australiji mogao bi se iskoristiti i za stvaranje testa na antitijela, što bi dovelo do otkrivanja virusa kod pacijenata koji do sada nisu imali primjetne simptome zaraze.

„Sada može veći broj stručnjaka uzgajati ovaj soj virusa i koristiti dobivena znanja za razvoj lijekova i cjepiva. Također, možemo bolje shvatiti prirodu samog virusa i načine prijenos“, izjavila je MacIntyre.

Iz Kine je došla potvrda da je broj smrtnih slučajeva nakon zaraze korona virusom narastao na 565, dok se broj zaraženih osoba popeo na gotovo 29 tisuća.

Sve o korona virusu, simptomima, načinu prenošenja i liječenju saznajte na linku!

Dr. Natko Beck o korona virusu

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije