Korona virus: može li kirurška maska pomoći u zaštiti?

Korona virus: može li kirurška maska pomoći u zaštiti?

Korona virus: može li kirurška maska pomoći u zaštiti?
  • Objavljeno: Srijeda, 05.02.2020.
  • Broj pregleda: 7.850
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Slike i snimke koje dolaze iz zemalja u kojima se nalazi veći broj zaraženih korona virusom, prikazuju ljude koji se pokušavaju zaštititi od virusa kirurškim maskama. No, postavlja se pitanje može li nošenje kirurške maske pomoći u zaštiti od korona virusa?

Dr. William Schaffner, infektolog s američkog sveučilišta Vanderbilt objašnjava da kirurška maska ne pruža zaštitu od korona virusa. Kirurške su maske namijenjene zdravstvenim radnicima jer je njihova funkcija spriječiti patogene iz usta i nosa da prijeđu na pacijenta.

S druge strane, respiratorna maska N95 može pomoći u zaštiti od zaraze korona virusom. Međutim, respiratorna je maska deblja od kirurške zbog čega je s njom teže disati stoga nije namijenjena dugotrajnom nošenju.

I prije no što je došlo do širenja zaraze korona virusom, u mnogim azijskim državama poput Japana i Kine ljudi su nosili maske kako bi se zaštitili od patogena i onečišćenog zraka. Međutim, dr. Schaffner objašnjava da kirurške maske nisu namijenjene zaštititi od čestica virusa s obzirom na to da ne stoje čvrsto oko nosa i usta, za razliku od N95 maske.

Podsjetimo, korona virus pripada obitelji respiratornih virusa koji mogu uzrokovati različite bolesti, od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bolesti poznate kao respiratorni sindrom Bliskog istoka.

Simptomi zaraze korona virusom uključuju: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje.

Korona virus zaštita

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), objavila je mjere opreza koje pomažu ljudima da se zaštite od korona virusa, a to su:

  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje pate od akutnih respiratornih infekcija
  • izbjegavanje bliskog kontakta s domaćim i divljim životinjama na područjima pogođenima virusom
  • često pranje ruku, pogotovo nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima i boravka u njihovoj okolini
  • termička obrada mesa i jaja
  • stavljanje maramice prilikom kihanja i kašljanja

U slučaju pojave simptoma koji upućuju na respiratorne bolesti prije, za vrijeme ili nakon putovanja, WHO upućuje putnike da potraže liječničku pomoć.

Australski stručnjaci objavili su da su u laboratoriju uspjeli razviti verziju novog korona virusa, što bi moglo dovesti do razvoja lijeka u vrlo kratkom roku. Više o ovom otkriću saznajte na poveznici: lijek za korona virus.

Prema podacima koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo trenutni broj oboljelih u svijetu iznosi 28 276, broj umrlih 565, a broj oboljelih u Europskoj uniji 28. U Hrvatskoj za sad nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze korona virusom.

Dr. Natko Beck o korona virusu

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije