Protiv bolnih mišića i zglobova bez tableta

Protiv bolnih mišića i zglobova bez tableta

Protiv bolnih mišića i zglobova bez tableta
 • Objavljeno: Srijeda, 21.10.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Statistika kaže da su bolovi u zglobovima i mišićima jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku.

Činjenica je da reumatske bolesti, čiji je vodeći simptom bol, karakteriziraju dugotrajno bolovanje i znatna invalidnost, što im daje osobito socijalno-medicinsko značenje. Iako bolovi u mišićima i zglobovima pogađaju sve dobne skupine, učestaliji su među starijom populacijom (reumatski bolovi), a kao razlog izostanka s posla među radno aktivnom populacijom na prvome su ili drugom mjestu. Dodatno, bolovi u mišićima i zglobovima mogu nastati i zbog drugih oštećenja kao što su istegnuća, uganuća ili sportske ozljede.

Važno je djelovati odmah

Dogodi li vam se uganuće, istegnuće, ozljeda mišića ili zgloba, nemojte čekati nego odmah poduzmite određene korake prve pomoći slijedeći postupak RICE (Rest - odmor; Ice - led, Compression - kompresija, pritisak; Elevation - elevacija, podizanje). On može smanjiti bol, spriječiti oticanje i u određenoj mjeri zaštititi ozlijeđeno tkivo, što je nužno za brz oporavak. Nakon dva dana mnoga uganuća, istegnuća i ostale manje ozljede počinju zacjeljivati.

U težim slučajevima obavezno posjetiti liječnika

Ukoliko postupak RICE ne pomaže, ili postoje neke od dolje navedenih senzacija svakako se uputite liječniku na saniranje ozljede:

 • Osjećate oštru bol ili je prisutna više od dva tjedna u zglobu ili kosti.
 • Bol se premješta na drugo mjesto na tijelu.
 • Postoji točka osjetljivosti, što znači da vas boli kada pritisnete određeno mjesto, ali ne i kada dotaknete isto mjesto na drugoj strani tijela.
 • Ozlijeđen vam je zglob i imate veliku oteklinu (ne liječi li se, ozljeda zgloba može postati trajna).
 • Ne možete pomaknuti ozlijeđeno mjesto.
 • Osjećate konstantnu umrtvljenost, trnce ili slabost u ozlijeđenome području.
 • Ozljeda nije zacijelila u tri tjedna.
 • Imate gnojnu infekciju, crvene pruge, temperaturu ili oteklinu limfnih čvorova.

Riješite bol lokalno

Prije svega potrebno je istaknuti važnost stručnog savjeta koji se može dobiti jedino od educirana osoblja u liječničkoj ordinaciji ili ljekarni. Ispravno odabran lijek osigurava dobar analgetski učinak i zadovoljstvo pacijenta.

Iako je tableta na neki način sinonim za uklanjanje boli, kada su posrijedi bolovi u mišićima i zglobovima, od velike pomoći mogu biti lokalno primijenjeni lijekovi koji se primjenjuju preko kože radi ublažavanja i/ili uklanjanja boli ili nelagode.

Lokalni antireumatik (npr. ibuprofen) preporučuju se kod reumatskih tegoba, lakših artroza, mišićnih bolova, bolova i oticanja nakon ozljeda, nakon sportskih ozljeda... Ukratko, kod svih lakših i umjereno teških bolnih stanja kod kojih želimo smanjiti ili spriječiti uporabu oralnog oblika antireumatika. Danas iskustva govore da se lokalno primijenjen nesteroidni protuupalni lijek (npr. Deep Relief) dobro apsorbira i postiže visoku koncentraciju na mjestu djelovanja bez visokih koncentracija u plazmi, što osigurava učinkovito ublažavanje boli, a značajno smanjenje rizika od nastanka nuspojava.

Najnovije

Najčitanije