Samo jedna žličica ovoga dnevno čuva vaše srce

Samo jedna žličica ovoga dnevno čuva vaše srce

Samo jedna žličica ovoga dnevno čuva vaše srce
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Nije tajna da je pravilna i uravnotežena prehrana jedna od najvažnijih i najjednostavnijih pozitivnih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. No, osim biranja zdravih namirnica, trebali biste obratiti pozornost na same recepte, način kuhanja i začine koje dodajete da bi to imalo ozbiljnu korist za cjelokupno zdravlje.

Utjecaj na hipertenziju

Unatoč ograničenim istraživanjima o pozitivnim učincima začina na zdravlje, neke studije su otkrile da svakodnevni začini koje koristite u svojoj kuhinji mogu dodati pojačati djelotvornost već hranjivog obroka. Nova istraživanja sa Sveučilišta Penn State i Sveučilišta Texas Tech pokazala su da jedenje samo 1 žličica ovog začinskog bilja dnevno poboljšava zdravlje srca, značajno snižava krvni tlak i štiti kardiovaskularni sustav.

Naime, tijekom četiri tjedna ispitanici su svakodnevno u svoje obroke dodavali začinsko bilje, a nakon mjesec dana testiranjem krvi su otkrivene promjene lipida, glukoze i inzulina. U provođenju ovog istraživanja sudjelovali su ispitanici s većim rizikom od različitih medicinskih stanja, poput: hipertenzije ili rezistencije na inzulin.

Rezultati su pokazali da određeni začini snižavaju krvni tlak jednako kao i lijekovi, ali još uvijek nedostaje istraživanja koja bi okupila veliki broj ljudi, kako bi se službeni rezultati mogli primjenjivati na daljnjim ispitivanjima.

Začini za srce

Riječ je o cimetu, sitnim zelenim začinima te češnjaku (ili češnjaku u prahu). Oni spadaju među najzdravije namirnice u kuhinji kad je u pitanju zdravlje srce. Redovita konzumacija češnjaka može smanjiti sistolički i dijastolički krvni tlak jednako kao i lijekovi, a cimet ima slične kardiovaskularne prednosti, uključujući snižavanje krvnog tlaka.

Osim začinskog bilja, druge nedavna studije pokazale su da čak i skromne promjene u prehrani mogu imati veliki utjecaj na zdravlje vašeg srca. Europski časopis za epidemiologiju je u travnju 2021. godine objavio studiju o pozitivnom učinku prehrane bogate nitratima na srce. Analizirani su podaci o prehrani na više od 50.000 danskih građana tijekom 23 godine, a otkriveno je da su oni čija prehrana uključuje redovit unos lisnatog povrća bogatog nitratima imali 12-26% manju vjerojatnost da će razviti srčane bolesti kasnije u životu, čak i kad se konzumiraju u manjim količinama. Tamno lisnato povrće, poput: salate, kupusa, kelja, špinata, zelja i brokule je hrana koja je najbogatija nitratima.

Ako imate problema sa srcem ili krvnim tlakom, prirodna rješenja, poput začina, mogu biti vaš prvi izbor, prije nego se odlučite za terapiju lijekovima, ali svakako se prije konzumacije bilo kojeg začina konzultirajte s liječnikom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije