Ovaj položaj spavanja rješava zdravstvene probleme!

Ovaj položaj spavanja rješava zdravstvene probleme!

Ovaj položaj spavanja rješava zdravstvene probleme!
  • Objavljeno: Nedjelja, 29.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Najčešće poze u kojima većina ljudi spava su na boku, u fetalnom položaju i na trbuhu, jer ih smatraju najudobnijima. S obzirom na to koliko vremena tijekom života provedemo spavajući, nepravilan položaj tijekom spavanje može negativno utjecati na naše zdravlje.

Najzdraviji položaj za spavanje

Stručnjaci ističu da je spavanje na leđima zapravo najzdraviji položaj za spavanje. Upravo je spavanje na leđima jednostavno rješenje za niz tegoba, od nesanice do zdravstvenih problema.

Spavanje na leđima ima brojne zdravstvene prednosti, a u nastavku vam otkrivamo neke od njih!

1. Pomaže kod bolova u leđima i vratu

Istraživanje iz 2017. godine je pokazalo da je spavanje na leđima najbolji način za sprječavanje boli. Tijekom spavanja na leđima kralježnica se nalazi u položaju u kakvom se nalazi prilikom uspravnog stajanja, zbog čega je manji pritisak na kralježnicu.

Spavanje na trbuhu s glavom okrenutom na jednu stranu jednako je kao držanje glave okrenute u jednom smjeru satima za vrijeme stajanja ili sjedenja, što uzrokuje bol.

2. Poboljšava disanje

Ležanje na boku ili trbuhu stvara pritisak na dijafragmu, što uzrokuje plitko disanje. Nekoliko studija je potvrdilo da disanje iz dijafragme, odnosno pravilno disanje, smanjuje stres, poboljšava raspoloženje i poboljšava pažnju.

Disanje iz dijafragme rezultira proizvodnjom melatonina, hormona koji potiče opuštanje, potiče spavanje i povećava aktivnost parasimpatičkog živčanog sustava.

3. Rješava probleme s kožom

Jastučnice upijaju sebum iz kože i kose, kao i ostatke proizvoda koje ste nanijeli na lice prije spavanja. Samim time se ležanjem na boku ili trbuhu, kada je jedna strana lica okrenuta jastuku, sebum i ostatci kozmetičkih proizvoda se prenose na lice.

To može dovesti do kožnih problema kao što su miteseri, prištići, crvenilo i iritacije lica. Spavanjem na leđima lice nije u dodiru s jastučnicom.

Kada se lice nalazi izravno na jastuku, tijekom noći dolazi i do trenja što može uzrokovati bore i linije. Spavanjem na leđima se sprječava prijevremeni razvoj i produbljivanje bora.

4. Ublažava začepljenost sinusa

Tijekom spavanja na leđima glava se nalazi u povišenijem položaju nego prilikom spavanja na boku ili trbuhu. Takav položaj glave ublažava i sprječava začepljenost nosa.

Kada je glava spuštena, sluz se nakuplja u sinusima, dok se podizanjem glave isušuje sluz i održava prohodnost dišnih puteva. Istraživanje iz 2016. godine je pokazalo da spavanje na leđima pomaže i kod refluksa želučane kiseline.

5. Pomaže spriječiti glavobolje

Slično kao i kod bolova u vratu i kralježnici, spavanje na leđima smanjuje pritisak koji uzrokuje bol u glavi. Cervikogene glavobolje počinju u vratu i često se, zbog sličnih simptoma, zamjenjuju za migrene. Simptomi takvih glavobolja su:

  • pulsirajuća bol s jedne strane glave ili lica

  • ukočenost vrata

  • bol u blizini očiju

  • osjetljivost na svjetlost i buku

  • zamagljen vid

Kako početi spavati na leđima?

Ako ste većinu života spavali na boku ili trbuhu, onda vam se spavanje na leđima vjerojatno čini neudobnim. Međutim, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da se priviknete na spavanje u ovom položaju.

Ispod koljena pokušajte staviti jastuk, a ispod donjeg dijela leđa smotani ručnik. To će vam pomoći da poduprete svoje tijelo i postavite kralježnicu u prirodan položaj.

U početku će vam biti teže dok se naviknete, no nakon nekog vremena nećete više htjeti spavati ni u kojem dugom položaju.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije