Sarma za svaki ukus: Klasična, zdravija i veganska verzija

Sarma za svaki ukus: Klasična, zdravija i veganska verzija

Sarma za svaki ukus: Klasična, zdravija i veganska verzija
  • Objavljeno: Četvrtak, 08.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

S pire krumpirom, kruhom ili bez priloga za one koji ne žele ničim “pokvariti” svoje omiljeno jelo, sarma je nedvojbeno jedna od vladarica naših jelovnika tijekom zimskih mjeseci, toliko voljena da je ne preskačemo ni na važne blagdane. Čak i ako niste predani obožavatelj, barem jedna od tri verzije za koje donosimo recept, sigurno će odgovarati vašem stilu života i vašim okusnim pupoljcima.

Recept za klasičnu sarmu

Sarma kakva nam je poznata još iz djetinjstva kada su je pripremale naše mame i bake, priprema se s miješanim mljevenim mesom i bijelom rižom.

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa
500 g miješanog mljevenog mesa
50 g riže
1 glavica luka
60 g slanine
1 lovorov list
1 čajna žlica crvene paprike
sol i papar
3 režnja češnjaka
suho meso, kobasica ili suha rebarca po želji
ulje

Narežite na kockice luk, češnjak i slaninu pa ih kratko pržite na ulju. U zdjeli pomiješajte miješano meso, rižu, crvenu papriku, sol, papar i dodajte luk, češnjak i slaninu. Kupus pripremite tako da odvojite listove glavice i odrežete im korijen. Nadjenite ih mješavinom koju ste pripremili u prethodnom koraku i presavijte rubove.

Sarme posložite u duboki lonac te dodajte lovorov list i višak kupusa nasjeckan na trakice. U sredinu dodajte suho meso, kobasicu ili suha rebarca. Sve prelijte vodom i kuhajte oko dva sata, a na kraju možete dodati laganu zapršku.

Recept za zdraviju sarmu

Ako volite klasična zimska jela, a ipak se trudite birati zdravije obroke s manje masti, odlučite se ove godine za sarmu s purećim mesom, a bijelu rižu zamijenite ječmom.

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa
500 g mljevene puretine
250 g ječma (koji ste ostavili u vodi tijekom prethodne noći)
1 glavica luka
2 mrkve
1 lovorov list
1 čajna žlica crvene paprike
sol i papar
3 režnja češnjaka
maslinovo ulje

Narežite na kockice luk, češnjak i mrkvu pa ih kratko pržite na maslinovom ulju. U zdjeli pomiješajte mljevenu puretinu, procijeđeni ječam, crvenu papriku, sol, papar i dodajte luk, češnjak i mrkvu. Kupus pripremite tako da odvojite listove glavice i odrežete im korijen. Nadjenite mješavinom koju ste pripremili u prethodnom koraku i presavijte rubove.

Sarme posložite u duboki lonac te dodajte lovorov list i višak kupusa nasjeckan na trakice. Prelijte vodom i kuhajte oko dva sata. I ovoj verziji sarme možete dodati zapršku, ali ako želite izbjeći unos dodatnih kalorija, najbolje je da je preskočite.

Recept za vegansku sarmu

Iako ste možda prestali jesti meso i odrekli se namirnica životinjskog podrijetla, to ne znači da se morati odreći omiljenih, klasičnih jela. Dokaz je ova verzija sarme sa sojinim ljuskicama, heljdom i orasima.

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa
200 g sojinih ljuskica (koje prethodno namočite u vodi 10-ak minuta)
250 g heljde
250 g oraha
250 g riže
1 veća glavica luka
3 mrkve
1 lovorov list
1 čajna žlica crvene paprike
sol i papar
3 režnja češnjaka
ulje

Namočite sojine ljuskice u vodi, neka stoje barem 10 minuta, a rižu i heljdu isperite u vrućoj vodi. Za to vrijeme narežite na kockice luk, češnjak i mrkvu i kratko ih prepržite na ulju. Nakon toga u zdjeli pomiješajte sojine ljuskice, heljdu, rižu orahe, crvenu papriku, sol, papar i dodajte luk, češnjak i mrkvu. Kupus pripremite tako da odvojite listove glavice i odrežete im korijen. Nadjenite ih mješavinom koju ste pripremili i presavijte rubove.

Sarme posložite u duboki lonac te dodajte lovorov list i višak kupusa nasjeckan na trakice. Sve prelijte vodom i kuhajte oko dva sata, a na kraju možete dodati laganu zapršku.

Za pripremu veganske sarme, umjesto sojinih ljuskica možete koristiti i već gotovu vegansku zamjenu za mljeveno meso.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije