Kako brzo i učinkovito ublažiti grlobolju?

Kako brzo i učinkovito ublažiti grlobolju?

Kako brzo i učinkovito ublažiti grlobolju?
  • Objavljeno: Petak, 09.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Grebanje i žarenje u grlu praćeno bolnim gutanjem izrazito je frustrirajuće. Većina odraslih, ali i djece, nerijetko pati od grlobolje. Iako bol u grlu ne mora dugo trajati, važno je znati da se oštećena sluznica ne može samostalno regenerirati u kratkom roku zbog čega postaje osjetljiva na uzročnike koji mogu dovesti do raznih infekcija.

Bolno grlo jedan je od simptoma bolesti dišnog sustava, koje su karakteristične za hladnije doba godine. Međutim, grlobolja se ne javlja samo kao simptom infekcije, već od nje često pate osobe koje intenzivno naprežu svoje glasnice uslijed govora ili pjevanja.

Uzroci bolova u grlu

Bolovi u grlu mogu imati razne uzroke, od infekcije do ozlijede. U nastavku pročitajte koji su neki od najčešćih uzročnika grlobolje.

Gripa, prehlada i druge virusne infekcije

Upravo su virusi uzrok većine slučajeva grlobolje. Osim učestalih infekcija kao što su gripa i prehlada, bolno grlo javlja se i kod mononukleoze, ospica, vodenih kozica i zaušnjaka.

Streptokok i druge bakterijske infekcije

Bakterije su, uz viruse, također jedan od najčešćih uzroka grlobolje. Streptokok u grlu te infekcija grla i krajnika koje uzrokuje bakterija Streptococcus uzrokuje gotovo 40% slučajeva upale grla kod djece.

Alergije

Kada imunološki sustav reagira na okidače poput peludi, trave i peruti kućnih ljubimaca, nastaje alergijska reakcija praćena simptomima kao što su začepljen nos, suzne oči, kihanje i iritacija grla.

Prekomjerna sluz u nosu, koja se javlja kao posljedica alergijske reakcije, se može slijevati niz grlo i tako ga dodatno nadražiti.

Suh zrak

Suh zrak u prostoriji može uzrokovati sušenje usta, grla i kože. Samim time sluznica postaje osjetljivija na infekcije. Suh zrak čest je problem u hladnijim mjesecima zbog centralnog grijanja.

Tvari koje iritiraju dišni sustav

Mnoge kemijske tvari kojima smo okruženi djeluju kao iritansi dišnog sustava, pa tako i grla. U takve tvari ubrajamo cigaretni dim, zagađenje zraka i kemikalije u sredstvima za čišćenje.

Refluks želučane kiseline

Gastroezofagealna refluksna bolest je stanje uslijed kojeg se kiselina iz želuca vraća u jednjak, usta i dišne puteve. Kiselina zatim nagriza jednjak i grlo uzrokujući simptome poput žgaravice i nadražaja grla.

Naprezanje glasnica i ozljede

Učestalo naprezanje glasnica i mišića u grlu dovest će do grlobolje. Osobe kojima je u opisu posla intenzivnije korištenje glasnica, kao što su profesori, glumci, pjevači, predavači i slično, češće će patiti od grlobolje.

Nedovoljno prožvakana hrana, pogotovo ako je riječ o suhim namirnicama, kao i vrući napitci uzrokovat će ozljedu koja će rezultirati nadražajem grla. Zato je uslijed grlobolje potrebno izbjegavati određene namirnice koje mogu pogoršati bol.

Koju hranu izbjegavati kod grlobolje?

Vrući napitci

Iako vrući napitci naizgled pomažu kod ublažavanja boli u grlu, ako su prevrući dogodit će se upravo suprotno.

Vruće tekućine, kao što su čaj ili juha, trenutačno će možda olakšati bol, no zapravo će dodatno oštetiti grlo čime će produljiti tegobe. Prije konzumacije juhe ili čaja dok vas boli grlo, pričekajte da se ohlade do sobne temperature.

Kisela hrana

Kiseline dodatno pojačavaju simptome kao što su peckanje, grebanje i bolovi u grlu. Iako mnogi posežu za limunom kako bi izliječili bolno grlo, važno ga je koristiti u kombinaciji s medom i toplom vodom kako bi ga ublažili.

Također, dok simptomi traju trebali biste izbjegavati ostalo kiselo voće i voćne sokove, kao i salate začinjene octom.

Slana hrana

Grgljanje otopine morske soli i vode jedan je od starih trikova za ublažavanje grlobolje. Ipak, s količinom soli je važno biti oprezan, jer previše soli ima potpuno suprotan učinak na bolno grlo.

Velika količina soli nagriza ždrijelo i sluznicu zbog čega biste trebali izbjegavati slane grickalice i presoljenu hranu.

Ljuta hrana

Ljuta i začinjena hrana može pomoći kod začepljenja sinusa, no kod upaljenog grla takva hrana odmaže. Baš poput kisele hrane, ljute namirnice dodatno nagrizaju sluznicu grla zbog čega biste trebali izbjegavati začine poput ljute papričice i papra.

Suha hrana

Upaljeno grlo je vrlo osjetljivo, a suha hrana, pogotovo ako nije dovoljno prožvakana, ga može dodatno izgrebati. Dok tegobe ne prođu trebali biste izbjegavati čips, orašaste plodove, tostirani kruh i hrskavu hranu.

Kako olakšati grlobolju?

Ovlaživanje zraka i inhalacija

Para iz ovlaživača zraka pomoći će ovlaživanju sluznice i tako smanjiti bol. Također pomažu i inhalacije koje možete raditi kod kuće. Glavu nagnite iznad lonca s vrućom vodom, prekrijete ju ručnikom i duboko dišite 5 do 10 minuta.

Topli oblog

Topli oblozi mogu pomoći ublažiti oteklinu limfnih čvorova na vratu i olakšati bol. Ručnik namočite u što toplijoj vodi i dobro ocijedite, a zatim ga zamotajte i takvog stavite na prednju stranu vrata.

Hidratacija

Bol, grebanje i žarenje u grlu dovode do otežanog gutanja, zbog čega mnogi nenamjerno izbjegavaju unos tekućine kako bi izbjegli bol. Tada može doći do dehidracije koja će samo pojačati bolove i osjećaj peckanja u grlu. Upravo zato je potrebno redovito posezati za tekućinom koja će blagotvorno utjecati na bolove u grlu, kao što su voda sobne temperature i topli, ali ne vrući, čajevi.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije