Usporite gubitak pamćenja uz ovu hranu

Usporite gubitak pamćenja uz ovu hranu

Usporite gubitak pamćenja uz ovu hranu
 • Objavljeno: Četvrtak, 08.12.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kako starimo, potpuno je prirodno da se naše pamćenje pogoršava. Međutim, uz određene navike i hranu moguće je usporiti gubitak pamćenja. Novo američko istraživanje pokazalo je da bi mogla pomoći hrana bogata flavonolima (podgrupa flavonoida), antioksidansima koji se nalaze u raznim vrstama povrća, voća, čajeva i vinima.

Studija je objavljena u medicinskom časopisu Američke akademije Neurology, a upućuje da specifičan izbor hrane može utjecati na sporiju stopu pada kognitivnih sposobnosti, prema autoru studije i profesoru na odjelu interne medicine Medicinskog centra Sveučilišta Rush Thomasu Hollandu, prenosi CNN. Bez obzira na ostale čimbenike poput spola i životne dobi, kao i navike poput pušenja, flavonol se pokazao kao učinkovit u održavanju zdravlja mozga.

„Flavonoli su citoprotektivni, što znači da štite stanice, uključujući i neurone, pa je moguće da postoji izravan utjecaj na kogniciju (korištenje svjesnih mentalnih procesa)“, rekao je dr. David Katz, specijalist za preventivnu medicinu i medicinu životnog stila te prehranu, koji nije sudjelovao u studiji. Imaju iznimno snažna antioksidativna svojstva čime uvelike pridonose optimalnom funkcioniranju kardiovaskularnog sustava, a to pak čini temelj za prevenciju moždanog udara i ostalih cerebrovaskularnih zbivanja.

Hrana bogata flavonolima:

 • brokula
 • špinat
 • poriluk
 • borovnice
 • jagode
 • jabuke
 • crveni luk - imaju najveću bioraspoloživost i najintenzivniji učinak
 • čajevi - posebno zeleni čaj

Svakodnevnom konzumacijom ovih namirnica rizik od moždanog udara (trećeg uzroka smrti u razvijenim zemljama) može se smanjiti za čak 20 posto.

Niz zdravstvenih dobrobiti flavonola

Flavonoli imaju i druge dobrobiti, pa tako smanjuju razvoj upala, raka debelog crijeva i ostalih vrsta karcinoma. U tome pomaže jedan od najčešćih flavonola, kvercetin, utječe na smanjen razvoj raka debelog crijeva i ostalih vrsta karcinoma. Kvercetin se može pronaći u cvjetači, poriluku, borovnicama, a najviše ga ima u luku.

Drugi čest flavonol, kaempferol, sprečava rast stanica raka te istodobno čuva i štiti zdrave stanice. Dobri izvori kaempferola su luk, šparoge i bobičasto voće, no najbogatiji biljni izvor kaempferola su špinat, kelj i ostalo zeleno lisnato povrće, kao i začinsko bilje poput vlasca, kopra i estragona.

Treći učinkovit flavonol je miricetin, čiju su konzumaciju znanstvenici proučavali i na glodavcima. Drži pod kontrolom razinu šećera u krvi i smanjuje tau, protein koji se nalazi u mozgu i glavni je uzročnik razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih tipova demencije. Špinat i jagode sadrže visoke razine miricetina, a dobri izvori ovog flavonola su još med, crni ribiz, grožđe, bobičasto voće, povrće, orasi i čaj.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije