Uvrstite origano u vašu njegu kože, a doznajte i zašto

Uvrstite origano u vašu njegu kože, a doznajte i zašto

Uvrstite origano u vašu njegu kože, a doznajte i zašto
  • Objavljeno: Srijeda, 01.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako imate kožu sklonu aknama, vjerojatno ste, uz razne tretmane i kozmetičke proizvode, isprobali i niz trikova kao što je pasta za zube, razne maske od prirodnih sastojaka, regulirana prehrana ili para. No, jeste li znali da će mnogi stručnjaci u ovu grupu savjeta uvrstiti i origano. Naime, ova mediteranska biljka koja se nalazi u svačijoj kuhinji navodno ima puno veći značaj od jednostavnog začinjavanja hrane. Kada se primjenjuje lokalno, ima čitav niz dobrobiti za njegu kože.

Prema dr. med Jaimie DeRosa, certificiranoj plastičnoj kirurginji, ova aromatična biljka za kuhanje sadrži tonu kemijskih spojeva poput karvakrola, timola, ružmarinske kiseline, fenol, terpene i terpenoide koji su izvrsni za kožu, piše WellandGood.

Origano je antiseptik

"Origano je zbog svog sastava antibakterijski, odnosno pokazao se da učinkovito zaustavlja rast bakterija na koži, čime je štiti od infekcija", rekla je dr. DeRosa. Jedno istraživanje iz 2018. godine pokazalo je da je ulje origana inhibiralo rast Propionibacterium acnes, što znači da čak može pomoći u čišćenju akni uzrokovanih preopterećenjem bakterijama.

Sadrži antioksidanse

"Ružmarinska kiselina je antioksidans i može zaštititi od štetnih slobodnih radikala", govoti DeRosa. Osim toga, fenoli, terpeni i terpenoidi (koji origanu daju lijep miris) imaju antioksidativna svojstva i mogu zaštititi oštećenje stanica.

Može potaknuti proizvodnju kolagena

Karvakrol je glavni sastojak jer, prema dermatologinji, njegov spoj pomaže povećati sintezu kolagena aktivacijom gena unutar stanica kože odgovornih za proizvodnju kolagena.

Djeluje protuupalno

Karvakrol ima velike protuupalne prednosti, stoga ga DeRosa posebno preporučuje za osjetljive tipove kože. "Smirujuća svojstva ulja origana izvrsna su za osobe s kožnim bolestima kao što su rosacea i hiperpigmentacija. Psorijaza i ekcem također su upalna stanja koja mogu imati koristi od lokalne upotrebe ulja origana", rekla je i dodala da ulje origana čak može pomoći u smanjenju upale kod malih posjekotina i modrica, kao i kod porezotina od britvice.

Može djelovati protiv gljivica

“Postoje čak i neki preliminarni podaci koji pokazuju da antigljivična svojstva ulja origana mogu pomoći kod stanja prhuti,” kaže dr. DeRosa. Iako postoje neki dokazi da origano može pomoći u ublažavanju seboreičnog dermatitisa i peruti na vlasištu, još uvijek nema dovoljno istraživanja da bi se iznijele točne tvrdnje.

Dermatologinja preporučuje korištenje nježnog sredstva za čišćenje na bazi origana kako biste iskoristili dobrobiti ovog sastojka, ali postoji i mnogo drugih načina da ga dodate u svoju rutinu. Ako želite koristiti samo eterično ulje origana, pomiješajte jednu ili dvije kapi ulja s durgim uljem ili vodom, ako imate masnu kožu, i nanesite nakon čišćenja lica.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije