Popodnevno drijemanje: Zašto je dobro za vas i koliko trebate spavati?

Popodnevno drijemanje: Zašto je dobro za vas i koliko trebate spavati?

Popodnevno drijemanje: Zašto je dobro za vas i koliko trebate spavati?
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Dolaskom hladnih i tmurnih dana često nemamo volje puno izlaziti i uključivati se u razne aktivnosti, već naprotiv - ponekad nam nedostaje energije i zato u svoj dan uključimo popodnevno drijemanje. Prije nego postanete zabrinuti za svoju produktivnost, donosimo vam zašto bi vaše poslijepodnevni san mogao biti dobar za vas.

Ako ste primijetili da vam je svakodnevno potrebna dodatna količina sna, važno je saznati je li vaša želja za drijemanjem rezultat nekog medicinskog poremećaja ili kroničnog nedostatka sna u količini ili kvaliteti. Ako je to slučaj, važno je riješiti problem što prije.

Vaše fizičko i mentalno zdravlje može imati koristi

"Drijemanje može biti korisno nakon loše prospavane noći i može nam dati više energije tijekom dana. Fizička izvedba također može imati koristi od drijemanja. To potvrđuje praksa 'drijemanja prije utakmice', koje najčešće primjenjuju mnogi profesionalni sportaši", rekao je Peter Polos, specijalist medicine spavanja.

Osim toga, dr. Polos ističe da je, prema studiji, još jedna nevjerojatna dobrobit drijemanja smanjenje kardiovaskularnih problema kod ljudi koji su si priuštili kratko drijemanje dva do tri puta tjedno. Također, neka su istraživanja pokazala da spavanje tijekom dana može ojačati imunološki sustav i smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti i depresije. Također, tu su i prednosti poput poboljšanja kreativnosti, pamćenja i raspoloženja.

Drijemanje bi obično trebalo trajati 30 minuta ili manje da biste iskoristili prednosti

Polos upozorava da ono ipak ne bi trebalo trajati duže od 30 minuta jer u suprotnom može rezultirati nečim što nazivamo inercijom spavanja. To je osjećaj ošamućenosti koji čovjek osjeća nakon buđenja, a rezultat je toga što mozak želi nastaviti spavati kako bi dovršio puni ciklus spavanja. Ipak, budite oprezni jer drijemanje preblizu periodu kada inače idete spavati, može negativno utjecati na vašu sposobnost da kasnije zaspite. Dakle, potrebno je samo 15 minuta do pola sata sna kako bismo resetirali svoj sustav i utjecali na bolje motoričke performanse.

Kako biste bili sigurni da će vaš san biti miran, postoji nekoliko navika koje možete uključiti u svoju rutinu. Za početak, budite sigurni da je vaše okruženje za spavanje pogodno za dobro spavanje. Kako bi si pomogli da odspavate umirujuće i mirnije, spavači bi trebali uzeti u obzir sljedeće:

  • Održavajte svoju sobu ugodnom i hladnom
  • Rashladne plahte su zvjezdani promotori sna.
  • Ključno je korištenje kreveta i jastuka koji pružaju dovoljnu potporu
  • Tehnike opuštanja i eterična ulja mogu vam pomoći u mirnom drijemanju

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije