Što trebamo znati o mamurluku?

Što trebamo znati o mamurluku?

Što trebamo znati o mamurluku?
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.04.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nakon jedne zabavne noći, idući dan se budite s glavoboljom i mučninom. Mamurluk se javlja kod ljudi od kada se alkohol počeo konzumirati, a zapisi prvog konzumiranja dolaze još iz drevnog Egipta.

Mamurluk je dokaz da ste radili nešto što nije bilo najpametnije. Možda je u pitanju samo alkohol, njegovi spojevi ili pak način konzumiranja. I dok smo više manje svi upoznati s mamurlukom, postoje brojne činjenice koje nisu toliko poznate.

Pušenje pogoršava mamurluk

Osim što su loše za cjelokupno zdravlje, cigarete mamurluk mogu učiniti još gorim. Jedno istraživanje je pokazalo da ako uz alkohol pušite cigarete, idući dan ćete imati značajno intenzivniji mamurluk.

I dok je točan razlog i dalje nepoznat, znanstvenici vjeruju da pušenje potiče još veću konzumaciju alkohola. Također vjeruju da kemikalije iz cigareta povećavaju učinak spojeva iz alkohola.

Tamnija pića pogoršavaju mamurluk

Tamnija pića, kao što su crno vino ili rum, mogu pogoršati mamurluk jer sadrže veću količinu spojeva koji se zovu kongeneri. Ovi spojevi se u organizmu pretvaraju u formaldehide, jako toksične spojeve koji pogoršavaju mamurluk.

U jednom istraživanju se dokazalo da su osobe koje su pile rum idući dan imale intenzivniji mamurluk, u odnosu na one koji su pili votku.

Geni igraju važnu ulogu

Simptomi mamurluka su povezani s time koliko dobro tijelo razgrađuje alkohol. Znanstvenici su dokazali da su neki geni odgovorni za razgradnju toksičnih nuspojeva alkohola.

Ako ste primijetili da neki član vaše obitelji ima izraženiji mamurluk, velika je vjerojatnost da će isti slučaj biti s vama.

Proteini pomažu

Jedite proteine prije konzumacije alkohola jer tijelu treba duže da ih razgradi. Želudac će duže vrijeme ostati pun i spriječiti protok alkohola do slijepog crijeva. U slijepom crijevu se većina alkohola oslobađa u krvotok.

Ne morate nužno jesti proteine, važno je da nešto jedete kako bi se alkohol sporije apsorbirao. Na taj način ćete moći popiti jednaku količinu alkohola, ali mamurluk će idući dan biti značajno slabijeg intenziteta.

Gazirana pića pogoršavaju mamurluk

Pivo ili šampanjac mogu pogoršati mamurluk. Gazirana pića puno prije dođu do slijepog crijeva, od kuda se direktno otpuštaju u krvotok.

Više alkohola u krvi će pogoršati mamurluk. Ako već pijete gazirana pića, pijte uz njih što više vode kako biste organizam istovremeno hidratizirali.

Mamurluk je češći kod žena

Razina vode u tijelu kod žena je drugačija nego kod muškaraca. Žene imaju manje vode u tijelu jer imaju više tjelesne masti (koja zadržava manje vode), dok muškarci imaju više mišićne mase.

Kada muškarac i žena popiju istu količinu alkohola, žena će uvijek imati višu razinu alkohola u krvi jer u tijelu ima manje vode. Iz tog razloga će simptomi mamurluka biti izraženiji.

Voda pomaže

Alkohol uzrokuje dehidraciju tijela, stoga je važno da unosite vodu. Voda će tijelo hidratizirati i smanjiti djelovanje alkohola na organizam.

Jednim istraživanjem se utvrdilo da osobe koje uz alkohol piju vodu idući dan imaju blaže simptome mamurluka, u odnosu na osobe koje su pile istu vrstu alkohola u istoj količini, ali bez vode.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije