Što trebate znati o žučnim kamencima?

Što trebate znati o žučnim kamencima?

Što trebate znati o žučnim kamencima?
 • Objavljeno: Četvrtak, 23.06.2016.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

10 do 15% odraslih diljem svijeta boluje od žučnih kamenaca. Žučni kamenci su kristalizirani enzimi, sol i kolesterol koji oblikuju male grudice unutar žučnog mjehura. Žučni mjehur je organ koji opskrbljuje jetru sa žuči i razgrađuje proteine. Žučni kamenci mogu biti različitih oblika i veličina, a u većini slučajeva su premali da bi uzrokovali ozbiljnije zdravstvene probleme.

Ako žučni kamenci ostanu u tijelu, postaju sve veći. Nakon nekog vremena postanu toliko veliki da blokiraju protok žuči. U većini slučajeva su mikroskopski mali, ali ponekad mogu biti i veliki poput teniske loptice.

Nekoliko faktora uzrokuje nastanak žučnih kamenaca, ovisno o kojoj vrsti žučnih kamenaca se radi. Postoje dvije osnovne vrste žučnih kamenaca – kolesterolski i pigmentski. Kolesterolski žučni kamenci su uzrokovani nakupljanjem visoke razine kolesterola unutar žučnog mjehura. Pigmentski žučni kamenci su uzrokovani nakupljanjem visoke razine bilirubina unutar žučnog mjehura. Drugi faktori, koji povećavaju rizik od nastanka žučnih kamenaca su:

 • dijabetes
 • pretilost
 • niska razina HDL (dobrog) kolesterola
 • nepravilna prehrana
 • Crohnova bolest
 • bolesti kardiovaskularnog sustava
 • naglo mršavljenje
 • trudnoća.

Mali žučni kamenci kroz tijelo prolaze ne uzrokujući nikakve smetnje, ali veliki žučni kamenci mogu uzrokovati intenzivne simptome i bolove. Ponekad su bolovi toliko jaki da ne možete mirno i opušteno sjediti, bez obzira na položaj u kojemu se nalazite. U težim slučajevima žučni kamenci mogu uzrokovati groznicu i žutilo kože. Ponekad žučni kamenci mogu biti toliko veliki da ih je potrebno uklanjati kirurškim putem, a u najtežim slučajevima je potrebno ukloniti cijeli žučni mjehur.

Srećom, postoji niz različitih načina pomoću kojih možete smanjiti rizik od nastanka žučnih kamenaca. Najvažnije je jesti dovoljno masti jer svaki put kada unosite masti tijelo oslobađa žuč koja ju razgrađuje. Kada žuč nesmetano kola tijelom, tada je rizik od nastanka žučnih kamenaca puno manji.

Istraživanja su pokazala da redovitom tjelovježbom također možete smanjiti rizik od nastanka žučnih kamenaca. Naime, osobe koje vježbaju barem 5 dana u tjednu po 30 minuta, imaju 33% manji rizik od nastanka žučnih kamenaca.

Postoje namirnice koje smanjuju rizik od nastanka žučnih kamenaca. Odličan izbor su orašasti plodovi, jabučni ocat, masna riba, sjemenke i cjelovite žitarice, a naročito učinkovitima su se pokazale sljedeće namirnice i nutritivni spojevi:

Vitamin C

Istraživanja su pokazala da adekvatnim unosom vitamina C možete smanjiti rizik od nastanka žučnih kamenaca za čak 50%.

Sok od limuna

Sok od limuna ima alkalno djelovanje, potiče razgradnju masti i eliminaciju toksina iz tijela. Sok od limuna će stimulirati protok žuči i spriječiti kristalizaciju.

Kurkuma

Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, može smanjiti rizik od nastanka žučnih kamenaca, a istraživanja su pokazala da ima moćno antioksidacijsko i protuupalno djelovanje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije