Česte pogreške koje usporavaju metabolizam, što može dovesti do debljanja

Česte pogreške koje usporavaju metabolizam, što može dovesti do debljanja

Česte pogreške koje usporavaju metabolizam, što može dovesti do debljanja
  • Objavljeno: Subota, 10.06.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Zdrav metabolizam ključna je stavka za održavanje zdrave tjelesne težine. Nažalost, debljanje je vrlo učestalo tijekom procesa starenja, posebno kod žena, a najčešće je povezano uz hormonske promjene, promjene u stilu života, smanjenje mišićne mase i usporavanje metabolizma. Dvije stručnjakinje u području nutricionizma za portal Eat This, Not That izdvojile su nekoliko čestih grešaka, kojima možete negativno utjecati na brzinu svojeg metabolizma.

Prelazak na vegansku prehranu

Premda veganstvo donosi razne zdravstvene dobrobiti, potpuno izbacivanje životinjskih bjelančevina bez adekvatne zamjene bjelančevinama iz drugih izvora, značajno narušava brzinu metabolizma. Budući da zbog nedovoljnog unosa proteina nećete biti dovoljno siti, vrlo lako ćete pokleknuti pred dodatnim kalorijama iz pšenice, tjestenine i drugih žitarica. Istraživanja dosljedno pokazuju da prehrana s visokim udjelom ugljikohidrata, u usporedbi s prehranom s više proteina i manje ugljikohidrata, usporava metabolizam.

Davanje prioriteta istezanju i jogi

Joga i istezanje svakako igraju ključnu ulogu u održavanju mobilnosti udova i zdravlja mišića i zglobova. No, ako ovim oblicima tjelesne aktivnosti date prednost pred vježbama snage, ugrožavate optimalnu brzinu svojeg metabolizma i gubitak kilograma. Žene gube do 8% mišićnog tkiva tijekom svakog desetljeća nakon 30. godine života, a ono se obično nadomješta masnim tkivom. Trening snage učinkovito zaustavlja taj proces. Uz to, čista mišićna masa sagorijeva višak kalorija koji unesemo čak i kada spavamo, te - dan za danom - to zaista može učiniti razliku.

Jedenje salate kao glavnog obroka

Zasititi se svježim voćem i lisnatim zelenim povrćem izvrsna je stvar koju možete učiniti kako biste poboljšali svoje cjelokupno zdravlje, no ako za glavne obroke jedete salate bez dodanih proteina poput sira, mesa, jaja ili grahorica, činite veliku pogrešku. Takva praksa uzrokuje može biti krivac za premali unos proteina koji su potrebni za održavanje mišićnog tkiva, što može rezultirati njegovom razgradnjom. Kako bi se spriječio taj proces, većina žena bi trebala konzumirati oko 20 grama proteina po obroku.

Pregledavannje društvenih mreža prije spavanja

Jeste li znali da izbjegavanje uređaja s plavim svjetlom prije spavanja može poboljšati san i pomoći da izbjegnete debljanje? Postoje nova istraživanja koja podupiru tu tvrdnju, stoga u večernjim satima nastojte manje gledati u ekrane. Tako ćete si osigurati više vremena za spavanje i sprečiti da vam plavo svjetlo negativno utječe na kvalitetu sna ometajući proizvodnju melatonina i remeteći cirkadijalni ritam. Jedna je studija pokazala da stalna restrikcija sna u kombinaciji s poremećajem cirkadijalnog ritma usporava metabolizam u mirovanju za 8%.

Koristite detoks dijetu sa sokovima

Ako se nadate ubrzanom mršavljenju pomoću popularnih sokova za detoksikaciju, razmislite još jednom. Mnogi od njih ne sadrže dovoljno proteina koji su bitni za održavanje mišićne mase i općenito imaju premalo kalorija. To znači da ćete početi koristiti mišićno tkivo za energiju, a saše će tijelo smanjiti potrošnju kalorija kao zaštitni mehanizam za sprječavanje gladovanja, što rezultira poremećenim radom metabolizma. Slična se stvar događa kada ste dulje vrijeme na planu prehrane koji sadrži ispod 1200 kalorija dnevno.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije