Smanjeni rizik od raka i srčanih bolesti samo su neke od prednosti odricanja sira

Smanjeni rizik od raka i srčanih bolesti samo su neke od prednosti odricanja sira

Smanjeni rizik od raka i srčanih bolesti samo su neke od prednosti odricanja sira
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Potrošnja i konzumacija sira u Hrvatskoj je velika, kao i u ostatku svijeta. Prema statistikama, Amerikanci su 2021. godine konzumirali 2,5 milijarde kilograma sira. Iako zvuči nevjerojatno, kada razmislimo - ima smisla. Otopljen na hamburgerima, posipan na pizzi ili uvršten u lazanje, sir je važan sastojak mnogih jela. Njegova privlačnost okusa je neosporna, a iako može biti zdrav dio uravnotežene prehrane, kao i u svemu, umjerenost je jako bitna. Prevelike količine sira mogle bi dovesti do štetnih učinaka.

Razne vrste sira pune su kalorija i mogu sadržavati visok sadržaj masti i natrija. Istraživanja pokazuju da tako potencijalno može doći do dijabetesa tipa 2, zatajenja srca, koronarne bolesti srca, hipertenzije i moždanog udara. Zbog visokog sadržaja natrija i masti, direktor nacionalnog nutricionističkog programa, dr. Akua Woolbright, preporučuje da ograničite svakodnevni unos sira.

"Jedan od načina da to učinite je kupnja sorti sira s jačim okusima (kao što su parmezan, feta i švicarski), tako da svojoj hrani možete dodati više okusa u manjim količinama", kaže Woolbright. Kako biste saznali koje zdravstvene dobrobiti možete imati odricanjem sira, nastavite čitati.

Bolji ton i tekstura kože

Smanjenje ukupnog unosa mliječnih proizvoda, uključujući sir, može imati pozitivan učinak na tonus i teksturu vaše kože. Istraživanja pokazuju da su mliječni proizvodi povezani s prekomjernom proizvodnjom masnoće, što može povećati pojavu ružnih mrlja na vašoj koži.

"Studije pokazuju da mliječni proizvodi mogu povisiti razinu inzulina, što povećava proizvodnju hormona koji proizvode sebum (mastan sekret), što može utjecati na akne", rekla je nutricionistica Isabel Smith za Eat This, Not That.

Manja nadutost

Ako ste netko tko se bori s probavnim problemima i ima čestu nadutost, izbacivanje ili ograničavanje sira i mliječnih proizvoda može pomoći da se to preokrene. "Kod mnogih mliječni proizvodi mogu uzrokovati želučane tegobe i nadutost ili zbog nedostatka odgovarajućih enzima za razgradnju mliječnog šećera ili stvarne alergije", rekla je Trista Best.

"Oni sirevi kojima nedostaju odgovarajuće količine laktaze, enzima koji probavlja mliječni šećer, poznati su kao netolerantni na laktozu i imaju pretjerane gastroenteralne smetnje i nadutost kada konzumiraju mliječne proizvode", dodaje Best.

Manje glavobolja i migrena

Ako ste netko tko često ima migrene, prehrana bogata sirom i mliječnim proizvodima može biti krivac. Neki sirevi bogati su tiraminom, aminokiselinom koja se prirodno nalazi u biljkama i životinjskim proizvodima i povijesno se povezivala s izazivanjem migrena i glavobolja. Sirevi s visokim udjelom tiramina uključuju odležani cheddar, švicarski sir, parmezan, plave sireve, gorgonzola i camembert, prema klinici Mayo.

Možete smanjiti kolesterol i rizik od srčanih bolesti

Još jedna pozitivna nuspojava odricanja od sira je da vam manje konzumiranje ovog mliječnog proizvoda može pomoći u kontroli kolesterola, a istovremeno smanjuje rizik od drugih kardiovaskularnih komplikacija.

"Sir je hrana s visokim udjelom zasićenih masnoća, koje pridonose srčanim bolestima prvenstveno povećanjem razine kolesterola", objašnjava Best. "Dokazano je da zasićene masti povećavaju loš kolesterol ili kolesterol lipoproteina niske gustoće (LDL) jer potiču jetru da proizvodi više kolesterola."

"Visoke razine LDL kolesterola dovode do nakupljanja masnih naslaga u arterijama, što je faktor rizika za srčane bolesti i moždani udar", dodaje ona. Pozitivna nuspojava uklanjanja sira iz prehrane je mogućnost snižavanja kolesterola, a time i rizika od srčanih bolesti.

Izgubit ćete na težini

Ako pokušavate izgubiti na težini, prekomjerna konzumacija sira također može spriječiti vašu sposobnost da postignete svoje ciljeve mršavljenja na temelju željenog vremenskog okvira zbog sadržaja šećera, masti i kalorija koji se nalaze u mnogim vrstama sireva. Zato njihovo smanjenje može pomoći u mršavljenju.

Možete smanjiti rizik od raka

Smanjenje konzumacije sira i mliječnih proizvoda općenito može pomoći u smanjenju rizika od raka. To je zato što jedenjem manje sira unosite manje kazeina, proteina koji se nalazi u mlijeku i koji se može povezati s bolešću.

"Dokazano je da kazein povećava stope rasta tumora za određene vrste tumora, kao što je rak prostate i potencijalno rak dojke. Kada jedemo puno sira, koji se prvenstveno proizvodi s frakcijom kazeina, potencijalno povećavamo taj rizik," rekla je dijetetičarka Dana Ellis Hunnes.

Možete smanjiti upalu u tijelu

Sir i mliječni proizvodi sadrže mnogo aditiva, konzervansa i hormona koji mogu izazvati upalu u tijelu.

"Kao dijetetičarka PCOS-a, vidim žene koje izbacuju mliječne proizvode i prijavljuju da se glavobolje i druge upalne reakcije smiruju", kaže Dana. "Nažalost, kvaliteta mliječnih proizvoda danas je znatno manja i više modificirana nego što je bila čak prije dvadeset godina - to utječe na mnoge od nas i to stalno vidim kod žena." Ako ne želite potpuno izbaciti sir, odaberite one s manje aditiva jer su manje prerađeni sirevi donekle su zdraviji od ostalih.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije