Što zubi govore o vašem zdravlju?

Što zubi govore o vašem zdravlju?

Što zubi govore o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Subota, 04.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zdravo tijelo započinje dobrom higijenom. Redovito pranje zubi, korištenje zubnog konca i redoviti odlasci stomatologu vam mogu pomoći da spriječite nastanak bolesti usne šupljine i poboljšate zdravlje cjelokupnog organizma.

Njega usne šupljine je puno više od samo lijepog osmjeha. Stanje usne šupljine uvelike otkriva zdravstveno stanje vašeg tijela. Donosimo vam znakove koji upućuju da sa zdravljem vašeg tijela možda nešto nije u redu.

Upaljenost i krvarenje desni

Ako su desni upaljeni i krvare prilikom četkanja zubi, postoji velika vjerojatnost da patite od nekog oblika bolesti desni, ali i od dijabetesa. Naime, istraživanja su pokazala da dijabetičari imaju čak dvostruko veći rizik od nastanka bolesti desni, u odnosu na osobe koje ne pate od dijabetesa.

Bolesti desni su posljedica bakterijske infekcije. Desni mogu biti pojačano osjetljive na bakterije i mikroorganizme koji su prisutni u usnoj šupljini. Istraživanja su pokazala da pravilno održavanje higijene usne šupljine ne mora nužno značiti da će vaše desni biti otporne, ali definitivno može smanjiti rizik od nastanka raznih komplikacija i bolesti.

Pucanje zubi

Napuknuća zubi su neizostavan dio starenja, ali mogu biti znak refluksa želučane kiseline. Kada patite od refluksa želučane kiseline, kiselina iz želuca se počinje vraćati u jednjak, a vi imate simptome žgaravice.

Kronični refluks želučane kiseline može oštetiti caklinu i zube općenito. Oni mogu postati slabiji i osjetljiviji, zbog čega lakše dolazi do napuknuća. Refluks želučane kiseline može uzrokovati brže propadanje i starenje zubi.

Kronične rane u ustima

Potpuno je normalno s vremena na vrijeme imati ranu u ustima, naročito ako imate naviku grickati usnu šupljinu. Ako te rane ne prolaze unutar 2 tjedna, svakako biste trebali posjetiti stomatologa. Vjerojatno nije u pitanju ništa opasno, ali postoji mogućnost da se radi o raku usne šupljine.

Istraživanja su pokazala da svake godine diljem svijeta sve veći broj ljudi pati od raka usne šupljine, a najveći rizik imaju pušači. Najgore od svega jest činjenica da je stopa preživljavanja od raka usne šupljine poprilično niska. Upravo zbog toga je važno usnu šupljinu redovito pregledavati kako bi se rak mogao otkriti u najranijoj fazi.

Povlačenje zubnog mesa i klimavost zubi

Vjerovali ili ne, stomatolog može biti prvi stručnjak koji će prepoznati znakove osteoporoze. Povlačenje zubnog mesa, klimavost i opadanje zubi su neki od prvih znakova osteoporoze, bolesti koja je jako uobičajena kod žena iznad dobi od 50 godina.

Osteoporozu može biti teško prepoznati jer ona u rijetkim slučajevima nastupa naglo. Simptomi su suptilni sve dok kosti ne postanu jako slabe i lomljive. No, stomatolog može primijetiti prve simptome na zubima, a vi ćete tako na vrijeme moći početi poduzeti potrebne mjere za prevenciju pogoršanja osteporoze.

Plak i upaljenost zubnog mesa

Jeste li znali da je plak koji se nakuplja na zubima potpuno jednak onome koji može uzrokovati srčani ili moždani udar? Istraživanja su pokazala da je upala zubnog mesa jedan od najčešćih uzročnika srčanih bolesti. Bakterije iz usne šupljine ulaze u krvotok, što može uzrokovati formaciju krvnih ugrušaka i zadebljanje arterija.

Stomatolog vam može pomoći rutinskim i redovitim pregledima. Na vrijeme će moći prepoznati infekcije i preporučiti vam korake pomoću kojih ćete izliječiti upaljenost zubnog mesa i smanjiti nakupljanje zubnog plaka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije