Kada su simptomi dijabetesa zabrinjavajući

Kada su simptomi dijabetesa zabrinjavajući

Kada su simptomi dijabetesa zabrinjavajući
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Simptomi dijabetesa su često suptilni. Rani simptomi dijabetesa, posebice tipa 2, mogu biti suptilni ili naizgled bezopasni, ako ih uopće ima. Možete imati dijabetes mjesecima ili čak godina i ne imati nikakve simptome dijabetesa.

Razumijevanje mogućih simptoma dijabetesa može dovesti do rane dijagnoze i liječenja. Ako imate bilo koji od sljedećih znakova i simptoma dijabetesa, posjetite liječnika.

Pretjerana žeđ i učestalo mokrenje

Pretjerana žeđ i učestalo mokrenje su klasični znakovi i simptomi dijabetesa.

Saznajte kako brinuti o sebi ako imate dijabetes!

Kada imate dijabetes, višak šećera (glukoze) se nakuplja u krvi. Vaši bubrezi su prisiljeni raditi pojačano kako bi filtrirali i apsorbirali višak šećera. Ako bubrezi to ne mogu pratiti, višak šećera se izlučuje putem mokraće uz tekućine iz tkiva. To aktivira češće mokrenje, što može dovesti do dehidracije. Pijenje više tekućine da ugasimo žeđ, dovodi i do češćeg mokrenja.

Umor

Možete osjećati umor. Mnogi čimbenici mogu pridonijeti tome. Oni uključuju dehidraciju od učestalog mokrenja i nesposobnost tijela da funkcionira ispravno, jer manje može koristiti šećer za energetske potrebe.

Gubitak težine

Fluktuacije težine također spadaju pod moguće znakove i simptome dijabetesa. Kada gubite šećer kroz često mokrenje, možete izgubiti kalorije. U isto vrijeme, dijabetes može zadržati šećer iz hrane podalje od stanica što dovodi do stalne gladi. Ukupan učinak je potencijalno brzo mršavljenje, pogotovo ako imate dijabetes tipa 1.

Isprobajte prirodne tretmane za dijabetes tipa 2!

Zamagljen vid

Simptomi dijabetesa ponekad mogu uključivati ​​probleme s vidom. Visoka razina šećera u krvi povlači tekućine iz tkiva, uključujući i oči. To utječe na sposobnost da se usredotočite.

Ukoliko se ne liječi, dijabetes može izazvati oštećenje očiju. Za većinu ljudi, ove rane promjene ne uzrokuju smetnje vida. Međutim, ako se ove promjene ne otkriju i dalje napreduju, one mogu dovesti do gubitka vida i sljepoće.

Sporo zacjeljivanje rana ili česte infekcije

Liječnici i osobe s dijabetesom su primijetili da su infekcije češće, ako imate dijabetes. Istraživanja, međutim, nisu pokazala da li je to posve točno, niti zašto. Moguće je da zbog visoke razine šećera u krvi oslabi prirodno zacjeljivanje rana i sposobnost za borbu protiv infekcija. Za žene, infekcije mjehura i vaginalne infekcije su osobito česte.

Trnci u rukama i nogama

Višak šećera u krvi može dovesti do oštećenja živaca. Možete primijetiti trnce i gubitak osjeta u rukama i nogama, kao i bolno pečenje u rukama, nogama i stopalima.

Isprobajte 14 zdravih namirnica za dijabetičare!

Crveni, otečeni, osjetljivi desni

Dijabetes može oslabiti sposobnost za borbu protiv mikroba, čime se povećava rizik od infekcije desni i kostiju koje drže zube na mjestu. Desni se mogu povući, zubi mogu postati labavi, ili može doći do upale i gnojenja desni, naročito ako imate infekcije desni prije nego što se dijabetes razvije.

Ako primijetite bilo kakve moguće znakove ili simptome dijabetesa, obratite se svom liječniku. Što se ranije stanje dijagnosticira, liječenje može prije započeti. Dijabetes je ozbiljno stanje. No, možete upravljati dijabetesom i imati aktivan, zdrav život.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije