Temperatura

Temperatura

Temperatura
  • Objavljeno: Utorak, 12.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Povećana tjelesna temperatura se danas često tretira kao nešto što se odmah mora terapirati, tj. spuštati na normalnu vrijednost. Temperatura je fantastična mogućnost tijela da prouzrokuje unutrašnje povećanje temperature i spada u najstarije i najvažnije mogućnosti obrambenog sistema. Povišena temperatura tijela je naime tipični odgovor obrambenog, imunološkog sustava na svaku vrstu štetnog napada iz vana.

Temperatura tijela viša od 38,5ºC djeluje bakteriostatično (zaustavlja razmnožavanje bakterija). Pored toga se poboljšava funkcija leukocita (bijela krvna zrnca), a metabolizam bakterija se pogoršava. Ukratko, visoka temperatura je prirodni antibiotik.

Visoka temperatura i mogućnost dobivanja visoke temperature je jako važna za preživljavanje. Poznato je da pacijenti koji razvijaju visoku temperaturu brže ozdrave, a oni čije tijelo ne može ili teško razvija povećanu temperaturu imaju lošije prognoze. Što je viša temperatura, to je brže ozdravljenje.

Do povećanja temperature dolazi u dvije faze: u prvoj fazi koja se događa nakon kontakta sa stranim štetnim organizmom (bakterija, virus, gljivica...) tijelo pokušava povećati temperaturu trzanjem mišića. Zato dolazi do drhtavice na početku bolesti. Ovo stanje zahtijeva veliku količinu energije, tako da su ostale tjelesne funkcije sporije. Na vrhuncu bolesti je temperatura porasla do 39ºC i više, cirkulacija i svi procesi metabolizma su pojačani i ubrzani. U drugoj fazi tijelo samo spušta temperaturu znojenjen i hlađenjem preko kože. Dolazi do povećanja stvaranja urina i osjećaja povećane žeđi.

Naravno da postoje i negativni aspekti povišene temperature. Tko ima visoku temperaturu, gubi do pola litre tekućine dnevno po povećanom stupnju temperature. Povećana frekvencija disanja opterećuje srce i pluća, a kod jako visoke temperature, preko 41ºC može doći i do stvaranja edema u mozgu. Kod temperature 42ºC prestaju pozitivni efekti povišene temperature, te dolazi do toksičnog šoka. U tom slučaju obavezno skidati temperaturu lijekovima, a kod temperature do 39ºC pomoći tijelu dovoljnom tekućinom i odmorom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije