Treniranje mozga

Treniranje mozga

Treniranje mozga
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.08.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vježbanje

Vježbanje pomaže zdravlju mozga na isti način na koji pomaže zdravlju srca: poboljšava protok krvi, snižava krvni tlak i regulira težinu. Povećani protok krvi znači više kisika i hranjivih tvari za stanice mozga.

Probajte: aktivnosti kao što su trčanje, pješačenje i biciklizam, vježbe snage, ples, jogu ili tai chi.

Jedite za svoje srce ... I svoj mozak

Zdrava prehrana bogata voćem i povrćem, omega-3 mastima i cijelovitim zrnima čini dobro za srce i mozak. Voće i povrće bogati su vitaminima i mineralima, koji održavaju zdravu kemijsku ravnotežu u mozgu. Fitokemikalije i njihovo antioksidativno djelovanje također pomažu zdravlju mozga. Omega-3 masti pomažu stanicama mozga da pravilno i dobro funkcioniraju.

Kofein je pozitivan stimulans za mentalni fokus, ako se koristi umjereno (ne više od 300 mg dnevno). Pazite na dovoljan unos tekućine. Voda je najbolji izbor.

Probajte: svježe voće i povrće, orahe, lanene sjemenke, losos, laneno ulje, orahovo ulje, kava (2 šalice dnevno) ili zeleni ili bijeli čaj (5 šalica dnevno).

Novi hobiji

Ključna riječ je "novi". Naučite novi jezik ili svirati novi instrument. Kad se radi o  mozgu, nove aktivnosti koje tjeraju na razmišljanje omogućuju rast stanica mozga. Bilo da ste kod kuće sa DVD-om ili u učionici, novi izazovi pomoći će vam zadržati oštrinu.

Probajte: sudoku, križaljke, zagonetke, učenje jezika putem DVD-a, obaviti kupovinu bez popisa.

Uzmite pauzu

Oslobađanje od stresa može pojačati funkciju mozga na nekoliko načina. Hormoni stresa se otpuštaju kao odgovor na stres, koji može imati negativan utjecaj na moždane funkcije, poput memorije. Malo spavanja također može utjecati na mozak, stoga je važno dobiti barem 6 do 7 sati sna noću.

Priuštite mozgu dnevni odmor od 30 do 60 minuta. Otpustite se i uživajte u vremenu za sebe, ugasite mobitel i računalo. Vježbanje pomaže oslobađanju od stresa. Pojednostavite svoj život podjelama dužnosti tako da ne biste morali sve obavljati sami.

Probajte: svakodnevnu šetnju od 30-minute bez mobitela, spavajte 7 do 8 sati svake noći, brojite do 10 i duboko dišite prije nego reagirate na bilo koju stresnu situaciju.

Družite se  

Pridružite se grupi u aktivnosti u kojoj uživate, bilo da se radi o sa književnom klubu, kuhanju ili šetnji. Socijalna interakcija, online ili osobno, se pokazala kao pozitivan učinak na mozak. I zabavljajte se dok ste na Internetu! Igranje igara također potiče interaktivne vještine i stimulira mozak.

Probajte: šah, pridruživanje sportskoj ekipi, ples.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije