Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Visina krvnog tlaka

Visina krvnog tlaka

Visina krvnog tlaka
  • Objavljeno: Srijeda, 11.03.2009.
  • Broj pregleda: 31.532
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što znače brojke?

Visina krvnoga tlaka određuje se mjerenjem tlaka u arterijama. To se radi pomoću tlakomjera. Tlakomjer se sastoji od orukvice koja se omota oko nadlaktice i može se napuhati, zračne pumpe i standardiziranog mjerača tlaka ili digitalnog mjerača.

Krvni tlak se izražava u milimetrima žive (mm Hg). Mjera se odnosi na to koliko visoko tlak u arterijama može podići živu na tlakomjeru.

Dvije brojke

Izmjereni tlak izražavaju dvije brojke. Obje su jednako važne. Prva je sistolički tlak - količina tlaka u arterijama kad srce steže (što se zove sistola) i otpušta krv u aortu. Drugi broj je dijastolički tlak, koji pokazuje koliko tlaka ostaje u arterijama između otkucaja kada se srce opušta i kad se puni krvlju (što se naziva dijastola) Svrčani se mišić mora potpuno opustiti prije nego što se može ponovno stegnuti. Tijekom tog vremena, krvni se tlak snižava.

Dvije brojke obično se pišu u obliku razlomka. Sistolički tlak nalazi se iznad dijastoličkog ili s lijeve strane, a dijastolički ispod ili s desne strane. U govoru se koristi riječ kroz koja povezuje dvije brojke. Na primjer, ako je sistolički tlak 115 mm Hg, a dijastolièki 82 mm Hg, onda se to izražava kao 115/82 ili 115 kroz 82.

Vitamin D smanjuje krvni tlak i štiti od srčanog udara!

Tijekom sistole srčani mišić istiskuje krv iz klijetki. Krv na desnoj strani srca odlazi u pluća, a krv na lijevoj strani upumpava se u veliku srčanu žilu (aorta) i puni arterije, Tijekom dijastole (desno), srčani se mišić opušta i širi kako bi krv utjecala iz srčanih pretklijetki(atrija) u srčane klijetke.

U prvih nekoliko mjeseci nakon roðenja krvni je tlak dojenčeta oko 100/65 mm Hg ili 100 kroz 65. Tijekom djetinjstva tlak polako raste. Normalni krvni tlak u odraslih iznosi 119/79 mm Hg ili niži. Ako je sistolički tlak između 120 i 139 mm Hg, a dijastolički izmeðu 80 i 89 mm Hg govorimo o kategoriji koju nazivamo predhipertenzija.

Ako imate predhipertenziju, to znači da vam je krvni tlak povišen iznad normalnoga, ali još uvijek nije dostigao granicu visokog tlaka. Predhipertenzija bi trebala poslužiti kao upozorenje da je vrijeme za promjene u načinu života koje će pridonijeti sniženju tlaka. Ako imate predhipertenziju tada je u vas povećani rizik od nastanka srčano-krvnožilnih bolesti, bolesti bubrega i moždane kapi.

Idealan ili normalan tlak za odraslu osobu, bez obzira na dob, jest 119/79 mm Hg ili niži. To je cilj kojemu treba težiti, ako je moguće. U osoba koje uzimaju lijekove za visoki tlak, tako nizak tlak može biti neprimjeren ili ga ne mogu podnijeti.

Svakodnevni usponi i padovi

Kad izmjerimo krvni tlak dobivamo informaciju o visini tlaka u trenutku mjerenja. Tijekom dana tlak se prirodno mijenja. Raste tijekom aktivnih razdoblja kad srce mora više raditi, primjerice tijekom tjelovježbe. Smiruje se kad se odmaramo pa je potrebna manja srčana aktivnost, kao kad spavamo. Tlak se također mijenja s promjenama u položaju tijela, kao kad iz ležećega ustajemo u sjedeći ili u stojeći položaj.

Hrana, alkohol, boli, stres i snažni osjećaji također podižu tlak. Čak i dok spavamo, tlak može porasti zbog snova koje sanjamo. Takvi su usponi i padovi potpuno normalni.

Tlak se čak mijenja s promjenom doba dana. Arterijski tlak slijedi prirodnu izmjenu tijekom razdoblja od 24 sata. Obično je najviši u jutarnjim satima nakon što se probudimo i postanemo aktivni. Obično ostaje na istoj razini tijekom dana, a zatim kasno navečer počinje padati. Najnižu granicu dosegne u ranim jutarnjim satima dok spavamo. Takve izmjene u razdoblju od 24 sata poznate su kao 24-satni ritam.

Ako radite uvečer ili noćnu smjenu, 24-satni ritam vašeg tlaka razlikovat æe se od osobe koja radi danju pa će biti uže povezan s vašim rasporedom rada i odmaranja. Razlog tomu jest taj što se 24-satni ritmovi mijenjaju s promjenom aktivnosti.

Kako točno očitati tlak?

Da biste dobili točne pokazatelje prosječne visine svoga tlaka, najbolje je izmjenti ga tijekom dana nakon što ste bili aktivni nekoliko sati. Ako vježbate ujutro, bolje je izmjeriti tlak prije vježbanja. Nakon naporne fizičke aktivnosti tlak se može privremeno zadržati na nižoj razini, stoga ako ga tada mjerite ne ćete dobiti pokazatelje svog prosjeènog tlaka.

Fermentirani češnjak snižava krvni tlak i pobjeđuje prehladu!

Također ne biste trebali jesti, pušiti ili piti kofemske napitke ili alkohol 30 minuta prije mjerenja tlaka. Duhan i kofein mogu priivremeno povisiti tlak, dok ga alkohol može sniziti. Ipak, u nekih osoba alkohol izaziva suprotan uèinak, dakle podiže tlak. Neki lijekovi koji se mogu dobiti bez recepta, uključujući kapljice za nos (dekongestivi), protuupalne lijekove, te određene pripravke za mršavljenje, mogu povisiti tlak na nekoliko sati ili čak dana nakon što ih uzmete. Nadalje, treba pričekati 5 minuta nakon što sjednete i spremite se za mjerenje čime ćete ostaviti dovoljno vremena tlaku da se prilagodi promjeni položaja tijela i aktivnosti. Mjerenje krvnog tlaka u takvim kontroliranim uvjetima omogućuje preciznije informacije o vašem stanju tijekom vremena.

Ako imate visoki tlak, vaš plan liječenja može uključivati mjerenje tlaka kod kuće.

Komentari

Najnovije

Najčitanije