Osnovne značajke krvnoga tlaka

Osnovne značajke krvnoga tlaka

Osnovne značajke krvnoga tlaka
  • Objavljeno: Srijeda, 11.03.2009.
  • Broj pregleda: 2.240
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Srčano-krvnožilni sustav

Da bismo razumjeli krvni tlak najprije moramo upoznati srčanookrvnožilni sustav, koji je odgovoran za krvni optjecaj kroz srce i krvne žile

Sa svakim otkucajem srca, dotok krvi oslobađa se iz glavne crpne komore (lijeva klijetka) u zamršenu mrežu krvnih žila koja se širi po cijelom tijelu.

Arterije su krvne žile koje prenose krv obogaćenu hranjivim tvarima i kisikom od srca do tjelesnih tkiva i organa. Najveća arterija, koja se zove aorta, povezana je s lijevom klijetkom i služi kao glavni kanal kojim krv izlazi iz srca. Aorta se grana na manje arterije, koje se dalje pretvaraju u još manje arterije što se zovu arteriole.

U tkivima i organima našeg tijela nalaze se mikroskopske krvne žile koje nazivamo kapilarama. Kapilare izmjenjuju hranjive tvari i svjež kisik iz arteriola za ugljikov dioksid i druge otpadne tvari koje stanice proizvode. Krv kojoj je oduzet kisik sada se šalje natrag u srce sustavom krvnih žila koje se zovu vene.

Kad krv stigne do srca, krv iz vena usmjerava se u pluća, gdje otpušta ugljikov dioksid i dobiva novu količinu kisika. Ova se krv oplemenjena svježom količinom kisika šalje natrag u srce odakle je spremna započeti sljedeće putovanje. Ostale otpadne tvari uklanjaju se iz organizma dok krv prolazi kroz bubrege i jetra.

Da bi taj sustav mogao funkcionirati te održavati svih pet litara krvi u tijelu u cirkulaciji, potrebna je određena količina tlaka. Krvni je tlak sila kojom se pritišće stijenke arterija dok krv prolazi kroz njih. Ta sila pomaže da krv u arterijama glatko teče.

Krvni se tlak obično uspoređuje s pritiskom kakav postoji u crijevu za polijevanje vrta. Kad ne bi bilo neke vrste sile koja gura vodu, ona ne bi mogla stići s jednoga na drugi kraj crijeva.

Najnovije

Najčitanije