Probajte nešto novo: Pet salata od kojih ćete se stvarno najesti

Probajte nešto novo: Pet salata od kojih ćete se stvarno najesti

Probajte nešto novo: Pet salata od kojih ćete se stvarno najesti
  • Objavljeno: Nedjelja, 05.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako inače nemate običaj izabrati salatu kao opciju za ručak, možda vam se čini kako je riječ o obroku nakon kojeg ćete nužno ostati gladni. Ali - salate mogu biti itekako zasitne, samo je važno pametno kombinirati sastojke i njima si osigurati dovoljnu količinu hranjivih tvari. Zato je važno da svaka salata koja je samostalan obrok sadrži ugljikohidrate, proteine i zdrave masti, a budući da je povrće osnovni sastojak, to znači da će biti bogata i vlaknima.

Za vas smo izdvojili pet recepata za ukusne salate koje bez problema mogu zamijeniti ručak, a posebno će vam dobro doći kad nemate puno vremena za pripremu obroka. Probajte i uvjerit ćete se da su vrlo praktična, jednostavna i, što je najvažnije, zdrava opcija za cijelu obitelj.

Meksička "taco" salata s mljevenom govedinom

Sastojci:

  • 450 g mljevene govedine
  • 1 paketić mješavine začina za taco
  • 1 šalica crnog graha ocijeđenog i ispranog
  • 1/2 glavice manje iceberg salate
  • 1 šalica nasjeckanih rajčica
  • 1 šalica ribanog sira (cheddar, gauda ili sl.)
  • 1 avokado, narezan na kockice
  • 1 šalica tortilja čipsa
  • 100 ml salsa umaka
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • dodaci po želji: masline, paprike, jalapenos, crveni ili mladi luk

Priprema:

1. Pržite govedinu na srednjoj vatri dok ne promijeni boju. Ocijedite eventualnu masnoću pa dodajte mješavinu začina za taco i 100 ml vode. Pirjajte 5 minuta (ili dok se ne zgusne) i zatim umiješajte grah.

2. Stavite iceberg salatu u veliku zdjelu i dodajte meso, rajčice, sir, avokado i dodatke po želji.

3. Dodajte i salsu i kiselo vrhnje pa dobro promiješajte i na vrh stavite tortilja čips.

Salata od batata s mladim lukom i bademima

Sastojci:

  • 2 veća batat
  • 100 g badema
  • 3 mlada luka
  • 3 protisnuta režnja češnjaka
  • 4 žlice limunovog soka
  • 2 žlice agavinog sirupa
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 0,5 žlice chili praha
  • sol i papar
  • 250 g feta sira

Priprema:

1. Batat operite, ogulite i narežite na kockice. Stavite ga u kipuću vodu i kuhajte oko 15 minuta, odnosno dok ne omekša, ali pripazite da se ne prekuha.

2. Bademe prerežite po pola i prepržite bez ulja na tavi.

3. Operite mladi luk i narežite ga na male komadiće.

4. Češnjak pomiješajte s limunovim sokom, agavinim sirupom i soja umakom. Dodajte maslinovo ulje i na kraju u smjesu dodajte sol, papar i chili prah.

5. Ocijedite i malo posušite batat te ga na ulju pržite oko dvije minute.

6. U velikoj zdjeli pomiješajte sve pripremljene sastojke, dodajte batat i sir.

Salata od piletine i špinata sa svježim voćem

Sastojci:

  • 250 g pileća prsa bez kostiju i kože
  • 4 šalice mladog špinata
  • 1/2 šalice svježih borovnica
  • 1/2 naranče (možete zamijeniti bilo kojim sezonskim voćem)
  • 3 žlice feta sira
  • 3 žlice badema
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 1/2 žličice Dijon senfa
  • 1 žlica meda
  • malo soli i papra

Priprema:

1. Operite i posušite borovnice. Kriške naranče ogulite i narežite na sitnije komade. Po potrebi uklonite veće peteljke špinata.

2. Začinite piletinu po želji pa je ispecite na tavi, na malo maslinovog ulja.

3. Kako biste dobili dresing za salatu, pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, Dijon senf i med. Po želji možete dodati i malo soli.

4. U veću zdjelu stavite špinat i prelijte ga s nekoliko žlica dresinga. Zatim dodajte borovnice, naranču, sitnije narezanu piletinu, bademe i feta sir. Prelijte ostatkom dresinga i dobro promiješajte.

Topla njemačka krumpir salata

Sastojci:

  • 1,5 kg krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
  • 4 kriške pržene slanine
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 žlice jabučnog octa
  • 1 žlica dijon senfa
  • 1 žlica klasičnog senfa
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica peršina
  • sol i papar

Priprema:

1. Stavite krumpir kuhati, a kada je gotov dobro ga ocijedite.

2. U međuvremenu prepržite slaninu, a zatim je izvadite i stavite sa strane. U tavu koju ste koristili dodajte narezani luk i pržite dok ne omekša pa dodajte češnjak i nastavite pržiti još minutu.

3. U tavu dodajte ocat, senf i šećer, dobro promiješajte i začinite solju i paprom prije nego što ugasite vatru.

4. Sadržaj tave pomiješajte s krumpirom, dodajte slaninu i peršin. Servirajte toplo.

Salata od pečenog slanutka s feta sirom

Sastojci:

  • 1 velika konzerva slanutka
  • 1 nasjeckana glavica luka
  • 75 g usitnjenog feta sira
  • 1/2 avokada narezanog na kockice
  • 2 žlice sjeckanog kopra
  • 1 protisnuti režanj češnjaka
  • 1 limun (sok i korica)
  • 1/2 žlice meda
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

1. U lim za pečenje stavite ocijeđeni slanutak, dodajte malo maslinovog ulja te sol i papar. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 25 minuta.

2. Za to vrijeme pripremite dresing za salatu tako što ćete u zdjelici pomiješati sok i koricu od limuna, češnjak, 2 žlice maslinovog ulja, sol i med.

3. Kada je slanutak gotov ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi.

4. U zdjelu za salatu stavite slanutak, luk, kopar, avokado i feta sir te prelijte pripremljenim dresingom. Sve dobro promiješajte.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije