Zašto bismo svi trebali imati staklenku meda kod kuće?

Zašto bismo svi trebali imati staklenku meda kod kuće?

Zašto bismo svi trebali imati staklenku meda kod kuće?
  • Objavljeno: Srijeda, 04.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Med je jedan od najznačajnijih proizvoda za naše zdravlje

Davno prije nego što je čovjek počeo hodati ovom planetom, njome su vladale pčele i stvarale med. Med, taj slatki, ukusni, gusti sok i dan danas jedan je od najznačajnijih proizvoda za naše zdravlje. Korisnost meda ide mnogo dalje od samo pukog sladila odličnog ukusa. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.

Med (jedna žlica ima oko 64 kalorije) je izvrstan izvor jednostavnih ugljikohidrata - glukoze i fruktoze koji su lako iskoristivi za stvaranje energije, osim toga med je poznat po tome da zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.

Ako želite sami osjetiti neke od koristi meda, evo nekoliko savjeta za vas:

  • 1. Idući put kad krenete vježbati, otopite žlicu meda u ustima kako biste dobili još više energije.
  • 2. Ako se osjećate potišteno i letargično ujutro, probajte med. Namažite ga na tost ili njime zamijenite šećer u čaju za dodatni nalet energije.
  • 3. Kao su škola i brojne izvannastavne aktivnosti, fizički naporne za vaše dijete, pripremite im sendviče s malo maslaca i medom kako bi dobili dovoljno energije za cijeli dan.

Kad med uzimate u raznim napicima (čajevima i sl.) morate paziti da čaj nije prevruć jer se prevelikim zagrijavanjem gube ljekovita svojstva meda. Med treba biti potpuno otopljen u tekućini, jer samo će ljudski organizam potpuno iskoristiti njegove ljekovite tvari. Uzimamo li med bez tekućine, poželjno ga je držati u ustima sve dok se ne otopi.

Med za jačanje imuniteta

Jedna od mnogih blagodati meda jest što je snažan pobuđivač imuniteta. Njegova antioksidativna i antibakterijska svojstva pomažu poboljšati rad probavnog sustava, održavaju tijelo zdravim i pomažu borbu protiv bolesti. Zato svaki dan počnite s osvježavajućim napitkom koji će oživiti vaše tijelo. Prije doručka, pomiješajte žlicu meda sa sokom polovice limuna u čaši tople vode i popijte to.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije