Zašto je kolagen važan za kožu?

Zašto je kolagen važan za kožu?

Zašto je kolagen važan za kožu?
 • Objavljeno: Četvrtak, 05.12.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Znate li koja je razlika između zaglađene kože i kože s borama? Odgovor je vrlo jednostavan - količina kolagena. Koža s borama sadrži manje kolagenskih vlakana što stvara praznine u koži zbog čega ona postaje naborana.

Kolagen je bjelančevina koja ujednačava teksturu kože i izglađuje bore, pruža koži elastičnost i poboljšava napetost kože. Kolagen je, osim toga, najzastupljenija bjelančevina u ljudskom tijelu.

Mladenačka koža u sebi ima bogatu, dobro strukturiranu mrežu netaknutih kolagenskih vlakana. Rezultat toga je čvrsta, zdrava i hidratizirana koža bez bora i finih linija. Međutim, već nakon 21. godine života proizvodnja kolagena počinje usporavati, odnosno njegova se količina svake godine smanjuje za 1 do 1.5 posto.

Gubitak kolagena

Smanjenje količine kolagena negativno se odražava na izgled i cjelokupno stanje organizma. Tijekom procesa starenja, vlakna kolagena propadaju i mreža kolagena postaje slabija što rezultira pojavom bora na koži. Gubitak kolagena odvija se u cijelom tijelu stoga bore nisu lokalizirane samo na licu, već do njihove pojave dolazi i na koži ruku, vrata i dekoltea.

Jedan od najvećih uzročnika gubitka kolagena u koži je izlaganje suncu. Pušenje, stres i loša prehrana doprinose gubitku kolagena i elastina. Također, tijekom starenja dolazi do smanjenja razine estrogena što kao posljedicu ima smanjenje proizvodnje kolagena. Zbog gubitka kolagena i elastina koža može izgubiti čak 80% svoje punoće.

Gubitak kolagena povezan sa starenjem dovodi do smanjenja glikozaminoglikana zbog čega koža postaje suha. Glikozaminoglikani su takozvani vodeni magneti koji privlače i zadržavaju vodu u koži. Više kolagena znači i više glikozaminoglikana, odnosno hidratiziranija koža bez bora.

Djelovanje kolagena

Srećom, mladenačku strukturu kože moguće je održati i u zrelijoj dobi, no potrebno je djelovati iznutra i potaknuti tijelo na proizvodnju kolagena. To možemo postići unosom namirnica bogatih vitaminom C, kao što su jagode, crvena i zelena paprika, kelj, kivi i brojne druge, s obzirom na to da antioksidansi koji se nalaze u vitaminu C potiču proizvodnju kolagena. Ipak, sam unos namirnica nije dovoljan stoga je organizmu potrebna pomoć u obliku dodataka prehrani kao što je BioSil.

Za stvaranje zrelih vlakana kolagena potrebna je reakcija tri enzima, a rad tih ključnih enzima posredno ili neposredno potiče ch-OSA®, odnosno kolin-stabilna ortosilicijeva kiselina. BioSil® sadrži ch-OSA® i vitamin C, a rezultati su vidljivi već nakon 3 mjeseca.

ch-OSA® se preporučuje kod:

 • stanjene kose
 • kose koja se lako lomi
 • kose bez sjaja
 • finih linija i bora
 • gubitka elastičnosti kože
 • opuštene kože
 • kože oštećene UV zrakama
 • oštećenja kože uzrokovanog glikacijom
 • kože bez sjaja
 • “rascvjetalih” noktiju

BioSil® ujedinjuje kolin-stabilnu ortosilicijevu kiselinu i vitamin C koji doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože, kostiju, hrskavice, zubi, desni i krvnih žila, a štiti stanice od oksidativnog stresa.

BioSil® možete kupiti u svim boljim ljekarnama i specijaliziranim trgovinama, u Kemig4U maloprodaji i na web stranici!

Više informacija o kolagenu saznajte na linku!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije