Zdravlje očiju - Veliki vodič o očnim problemima

Zdravlje očiju - Veliki vodič o očnim problemima

Zdravlje očiju - Veliki vodič o očnim problemima
  • Objavljeno: Petak, 24.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Otprilike 80 posto svega što naučimo dolazi kroz naše oči. Oko sadrži više od dva milijuna radnih dijelova i smatra se drugim najsloženijim organom u tijelu — najsloženiji je mozak. Unutarnje strukture oka rade zajedno kako bi proizvele sliku koju vaš mozak može razumjeti. Oči su poznate kao 'prozori u vašu dušu', ali one su i prozor u vaše zdravlje. Bolesti poput dijabetesa, visokog kolesterola, bolesti srca i krvožilnog sustava, pa čak i neki oblici karcinoma mogu se otkriti tijekom očnog pregleda
Kako prehrana utječe na zdravlje očiju?

Uravnotežena prehrana treba osigurati sve hranjive tvari potrebne za optimalno zdravlje očiju. Hranjive tvari su jako važne za zdrave oči. Mnoge hranjive tvari pomažu u održavanju funkcije očiju i služe kao zaštita od štetnog svjetla. Na taj način hranjive tvari mogu smanjiti rizik od degenerativnih očnih bolesti povezanih sa starenjem koje mogu ugroziti vaš vid. Dok razvoj očnih bolesti ovisi o mnogim čimbenicima rizika, hrana koju konzumirate također može pridonijeti tome.

Može li visoki krvni tlak utjecati na oči?

Visoki krvni tlak (hipertenzija) može oštetiti vaše oči, a vaš oftalmolog može uočiti znakove čak i prije vas. Održavanje krvnog tlaka unutar normalnih granica najbolji je način za sprječavanje problema s očima uzrokovanih visokim krvnim tlakom. Posavjetujte se sa oftalmologom kako biste saznali koji je najbolji tretman za vaše stanje. To može uključivati ​​promjene u prehrani, tjelovježbu, gubitak težine i lijekove.

Oči i alergije

Alergije su uobičajena tegoba i mogu uzrokovati veliku nelagodu - kihanje, šmrcanje, začepljen nos i svrbež u grlu mogu utjecati na vaše svakodnevno funkcioniranje. Do 25 posto ljudi diljem svijeta pati od alergija na očima. Mnogi simptomi očnih alergija javljaju se sa simptomima kojih ste možda već svjesni. Ako vas oči svrbe, crvene su i nadražene, a nema drugog objašnjenja, uzrok bi mogla biti alergija.

Bolesti očiju povezane s pušenjem

Učinci cigareta i duhana na zdravlje nadaleko su poznati, no pušenje također ima izravan utjecaj na zdravlje očiju i vid. Dim cigarete sastoji se od toksina koji ne samo da štete vašem zdravlju i iritiraju vaše oči, već se pokazalo da uzrokuju cerebralne lezije u području mozga koje obrađuje vid. Pušenje može udvostručiti rizik od razvoja katarakte u ranijoj dobi. Katarakta je jedan od vodećih uzroka gubitka vida. Katarakta se razvija kada se prirodno prozirna očna leća zamuti, uzrokujući zamagljen vid, osjetljivost na svjetlo i poteškoće u vožnji noću.

Može li šećer utjecati na zdravlje očiju?

Iako je ukusan, šećer u prevelikim količinama može ozbiljno oštetiti vaše cjelokupno zdravlje, uključujući i vaše oči. U stvari, šećer je povezan s nekoliko ozbiljnih očnih stanja i bolesti. Održavanje zdravih očiju nadilazi zdravu prehranu i način života — također su vam potrebni godišnji pregledi vida kako biste otkrili rane znakove bolesti oka.

Uzroci zamagljenog vida?

Dok je zamućen vid često povezan s potrebom za naočalama ili novim optičkim receptom, također može signalizirati ozbiljnije stanje koje zahtijeva hitnu pomoć. Zamagljen vid koji se pojavi iznenada ili se pojavljuje samo na jednom oku može biti znak hitne medicinske pomoći i treba ga odmah pregledati oftalmolog ili drugi medicinski stručnjak. Mogući uzroci: moždani udar, odvajanje mrežnice, tumor mozga, glaukom zatvorenog kuta, dijabetička retinopatija, k​​onjunktivitis itd.

Mogu li oči pomoći u otkrivanju anoreksije?

Anoreksija je ozbiljna mentalna bolest s višom stopom smrtnosti od bilo koje druge duševne bolesti. praćenje razine anksioznosti zajedno s određenim tipom brzih pokreta očiju može uspješno identificirati osobe koje imaju ili su u riziku od razvoja anoreksije.

Mogu li steroidi utjecati na vid?

Svi steroidni lijekovi moraju se uzimati s oprezom, jer također proizvode nuspojave koje mogu utjecati na vaše oči i vid. Kortizol je prirodni hormon koji pomaže u stabilizaciji tjelesnog protuupalnog odgovornog sustava i održavanju imunološke funkcije i krvnog tlaka. Liječnici obično propisuju steroidne lijekove za smanjenje bilo koje vrste upale u tijelu, uključujući upalu oka.

Što uzrokuje pritisak iza oka?

Žalba na 'pritisak iza očiju' ima mnogo uzroka, a neki mogu biti opasni za vid. Kada bakterije ili virusi uđu u prostor iza nosa, očiju i obraza, to uzrokuje sinusitis ili infekciju sinusa. Ove infekcije uzrokuju širenje sinusa i nakupljanje sluzi u nosu. Osjećat ćete pritisak u gornjem dijelu lica, posebno iza očiju i oko jagodica. I zubobolja utječe na okolne živce, osobito ako je uzrokovana infekcijom, pulsirajuća bol i osjećaj pritiska mogu se proširiti na druge dijelove lica. Zubobolja često može dovesti do "referentne boli", gdje se osjeća da se bol javlja u susjednom dijelu lica, a ne u ustima ili određenom zubu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije