Najčešći mitovi o raku dojke

Najčešći mitovi o raku dojke

Najčešći mitovi o raku dojke
  • Objavljeno: Nedjelja, 11.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rak dojke je jedan od najčešćih tipova raka kod žena. Rano dijagnosticiranje raka dojke je neophodno za uspješno liječenje. Istraživanja su pokazala da još uvijek veliki broj ljudi vjeruje u neke od uobičajenih mitova o raku dojke.

Kvržica znači da imate rak

Ako pronađete kvržicu na području dojke, ne morate odmah paničariti. Jako mali postotak kvržica je zapravo rak dojke. Pratite promjene kvržice. Ako ne prolazi sama od sebe, tada potražite pomoć liječnika.

Pročitajte što je normalno a što ne kod kvržica na dojkama.

Rak dojke je uglavnom nasljedan

Veliki broj žena vjeruje da je rizik od nastanka raka dojke prisutan samo ako u obitelji imaju slučajeve raka dojke. Ipak, stručnjaci ističu da je tek 5 do 10% slučajeva raka dojke zapravo nasljedno. Ako bliži članovi obitelji, primjerice majka ili sestra, imaju rak dojke, svakako bi bilo dobro da češće idete na preglede.

Pročitajte kako možete smanjiti rizik od raka dojke.

Dezodoransi i antiperspiranti uzrokuju rak dojke

Neka istraživanja su pokazala da štetni spojevi iz dezodoransa i antiperspiranata mogu uzrokovati nastanak raka dojke. U jednom istraživanju su znanstvenici 4 godine proučavali zdravlje žena koje redovito koriste dezodoranse ili antiperspirante. Niti jedna žena u tom razdoblju nije razvila rak dojke niti imala povećan rizik od nastanka raka dojke.

Pročitajte zanimljive činjenice o dojkama.

Problemi s određenim genima uzrokuju rak dojke

Postoje dva gena - BRCA1 i BRCA2 koji su povezani uz nastanak raka dojke i oni su nasljedni. No, stručnjaci ističu da svi imaju ove gene, a njihova glavna uloga je regeneracija tkiva dojki i poticanje razvijanja stanica. Ako su ovi geni abnormalni, to ne znači nužno da ćete oboljeti od raka dojke. Naime, tek 1 od 10 slučajeva abnormalnosti ovih gena uzrokuje nastanak raka dojke. Znanstvenici su ustanovili da su abnormalnosti na kromosomima te koje zapravo povećavaju rizik od nastanka raka dojke.

Provjerite koji su simptomi raka dojke.

Rak dojke se javlja samo kod žena

Iako se veći postotak slučajeva raka dojke uistinu javlja kod žena, stručnjaci ističu da muškarci nisu u potpunosti zaštićeni. Sve je veći broj slučajeva raka dojke kod muškaraca, a najčešći simptom su neobične kvržice na području bradavica ili areole. Rak dojke se kod muškaraca vrlo često dijagnosticira u kasnijoj fazi pa je i vjerojatnost liječenja značajno niža.

Pročitajte sve o raku dojke koji pogađa i muškarce.

Neki grudnjaci povećavaju rizik od nastanka raka dojke

Postoji mit da grudnjaci sa žicom mogu povećati rizik od nastanka raka dojke zbog toga što žica pritišće tkivo dojke, narušava funkcioniranje limfnog sustava i uzrokuje nakupljanje toksina. Stručnjaci ističu da još uvijek nije dokazano da postoji povezanost između vrste grudnjaka i povišenog rizika od nastanka raka dojke.

Pročitajte ostale mitove o raku dojke.

Veličina grudi je povezana s rizikom od nastanka raka dojke

Postoji mit da žene s većim grudima imaju povišen rizik od nastanka raka dojke. Ipak, znanstvenici ističu da to nije u potpunosti točno. Rak dojke je ponekad teže otkriti u najranijoj fazi kada su grudi veće, ali veličina grudi nema veze s visinom rizika. Bez obzira na veličinu grudi, na preglede trebate ići redovito.

Provjerite koja hrana štiti od raka dojke.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije