Jeste li umorni, boli vas glava i ne možete se fokusirati? Candida je mogući uzrok!

Jeste li umorni, boli vas glava i ne možete se fokusirati? Candida je mogući uzrok!

Jeste li umorni, boli vas glava i ne možete se fokusirati? Candida je mogući uzrok!
  • Objavljeno: Srijeda, 06.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Veliki broj žena redovito osjeća simptome kao što su umor, ponavljanje gljivične infekcije, sindrom iritabilnog crijeva, svrbeže i glavobolje. Vrlo često uzrok tome je candida čiji se simptomi lako mogu zamijeniti simptomima drugih bolesti.

Što je candida?

Candida albicanis je patogen koji koristi neuravnoteženost mikroorganizama u crijevima. Ravnoteža crijevne flore je ključna za pravilan rad imunološkog i probavnog sustava, a vrlo lako se naruši tijekom kronično povišene razine stresa i nakon uzimanja antibiotika. Kada je ravnoteža crijevne flore narušena, tada se candida počinje širiti. Nedavna istraživanja su pokazala da candida oslobađa više od 79 različitih nusprodukata, uključujući mokraćnu kiselinu i neurotoksin poznat pod nazivom acetaldehid. Ti nusprodukti uzrokuju kronične glavobolje i manjak koncentracije. Candida povećava rizik od nastanka probavnih smetnji i poremećaja, intolerancije na hranu, gljivičnih infekcija i bolesti usne šupljine.

Saznajte koji su najčešći simptomi candide!

Tri najčešća uzročnika candide

Antibiotici

Ovo je bez sumnje najčešći uzročnik candide. Antibiotici se koriste za liječenje infekcija i mogu uzrokovati niz neželjenih nuspojava koje ne smijemo ignorirati. Veliki broj ljudi uzima antibiotike čak i za stanja koja bi se mogla bez problema izliječiti samo mirovanjem.

Antibiotici rade točno ono za što su i osmišljeni – uništavaju bakterije. No, nisu sve bakterije unutar vašeg tijela štetne. Zapravo, u zdravom tijelu odrasle osobe postoji više od 500 različitih vrsta bakterija i 100 trilijuna individualnih bakterija. Većina tih bakterija igra važnu ulogu u regulaciji rada probavnog i imunološkog sustava. Kada antibiotici unište dobre bakterije, tada se povećava broj takozvanih oportunističkih bakterija a candida je jedna od njih. Vrlo brzo se širi i otpušta toksične nusprodukte.

Istražite još uzročnika candide!

Prekomjeran unos šećera

Može li prehrana utjecati na rizik od množenja candide? Itekako može, naročito prehrana koja se sastoji od visokog udjela šećera. Šećer se nalazi u velikom broju namirnica, uključujući i namirnice koje nisu slatke. Pronalazimo ga u procesuiranom mesu, umacima i pahuljicama za doručak. Tijekom liječenja candide morat ćete smanjiti unos šećera i općenito promijeniti prehrambene navike.

Kroničan stres

Stres je jedan od vodećih uzročnika niza bolesti i poremećaja. Povećava razinu šećera u krvi i oslabljuje imunološki sustav. Oslabljen imunološki sustav omogućava razmnožavanje i širenje candide. Kroničan stres također povećava žudnju za slatkišima, što nikako ne doprinosi smanjenju candide.

Tri ključna faktora za liječenje candide

Postoje tri ključna elementa za uspješno liječenje candide. Prvo, morate promijeniti svoje prehrambene navike i smanjiti unos šećera. Drugo, morate uzimati protugljivične preparate koje vam je propisao liječnik i treće, morate uzimati probiotike kojima ćete uravnotežiti crijevni floru i spriječiti ponavljano širenje candie.

Smanjenje unosa šećera

Ako mislite da se candida množi samo kada unosite bijeli rafinirani šećer, varate se. Candida će se množiti čak i kada unosite prirodne šećere. Zato je potrebno smanjiti unos prirodnog i dodanog šećera.

Postoji nekoliko namirnica koje morate u potpunosti izbjegavati – čokolada, sokovi i slatkiši puni rafiniranog šećera. Ako ste ozbiljni u borbi protiv candide, morate smanjiti unos povrća s visokim odjelom škroba i voća s visokim udjelom šećera.

Probiotici

Probiotici su dobre bakterije koje obitavaju unutar crijeva i odlični su u borbi protiv candide. Održavaju pH ravnotežu unutar probavnog sustava i jačaju imunološki sustav. To ubrzava proces eliminacije candide.

Saznajte sve o važnosti probiotika u prevenciji gljivičnih infekcija!

Probiotike možete unositi putem suplemenata, ali postoje i odlični prirodni izvori. Kefir, jogurt ili kiseli kupus su neki od najboljih izvora probiotika. Ove namirnice bi trebale biti dio uravnotežene prehrane.

Protugljivični preparati

Liječnik će vam preporučiti neke protugljivične preparate. Oni bi svakako trebali biti prirodni. Ako želite sami isprobati neku prirodnu opciju, stručnjaci se uglavnom slažu oko kokosovog ulja jer je nekoliko istraživanja pokazalo da ima moćno protugljivično svojstvo. Također, ekstrakt sjemenki grejpa uništava više od 800 vrsta bakterija i 100 vrsta gljivica pa možete i njega uzeti u obzir.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije