Aromaterapija kao odgovor na vaginalne infekcije

Aromaterapija kao odgovor na vaginalne infekcije

Aromaterapija kao odgovor na vaginalne infekcije
 • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Gotovo svaka žena susrela se sa vaginalnom infekcijom jednom ili više puta u životu, a neke se bore i sa kroničnim upalama genitalnog trakta uzrokovanih infekcijom. Upala može biti izazvana različitim mikroorganizmima, kao i kemijskim i fizičkim podražajima. Pa tako imamo upale izazvane bakterijama, gljivicama, virusima... Za ispravan i učinkovit tretman najvažnija je dijagnoza, a samo ginekolog može utvrditi o kojoj se vrsti upale, odnosno infekcije radi. Jednom kada imamo dijagnozu, liječenju možemo pristupiti i na jedan drugačiji način - pomoću eteričnih ulja.

Genitalna HPV infekcija je najčešća spolno prenosiva infekcija na svijetu. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj inficirano oko 60% spolno aktivnih žena, najčešće u dobi od 20-24 godine.

Eterično ulje ravensare jedno je od najjačih antivirusnih eteričnih ulja, stoga je nezamjenjivo u aromaterapiji Eterično ulje ravensare (Cinnamomum camphora) jedno je od najjačih antivirusnih ulja, stoga nalazi svoju primjenu i u tretiranju HPV-a. Uz ravensaru, u standardnu recepturu ulazi i čajevac (Melaleuca alternifolia), zbog učinka na stimulaciju imunoglobulina tipa G koji nastaju kao reakcija na dugotrajne infekcije, ali i zbog svog antivirusnog djelovanja. Niauli kt. cineol (Melaleuca quinquenervia ct. Cineol) se također ponekad nađe u recepturama za tretiranje hpv infekcija. No, sama antivirusna ulja nisu dovoljna za uspjeh u tretmanu: hpv nema lipoproteinski omotač, stoga koristimo i terpenske ketone: eukaliptus polibraktea kt. kripton (Eucalyptus polybractea ct. Cripton) i ljekovitu kadulju (Salvia officinalis). Oba ulja su neurotoksična i ne smiju se upotrebljavati na trudnicama, a kadulja je dodatno i iritativna stoga ju treba upotrebljavati u minimalnim količinama (do 1%). Eterično ulje lista cimeta (Cinnamomum verum) također pokazuje antivirusno djelovanje, a dodatno djeluje imnostimulirajuće povećavajući proizvodnju imunoglobulina A koji štiti sluznicu. Međutim, zbog iritativnosti smije se koristiti u vrlo malim količinama (0,5%). Uz eterična ulja, koristimo i bazna ulja kantariona i tamanua, zbog njihovih antivirusnih i protuupalnih svojstava. Kombinacija eteričnih i baznih ulja za tretiranje hpv-a može se koristiti na tamponu, ili češće, u obliku vaginaleta, koje su mnogo jednostavnije za upotrebu.

Jedna od receptura za tretiranje hpv-a mogla bi izgledati ovako:

 • 20 ml bu kantarion
 • 10 ml bu tamanu
 • 50 kapi eu ravensara
 • 20 kapi eu čajevac
 • 20 kapi eu eukaliptus polibraktea kt. kripton

Mješavinom ulja namoči se tampon, i drži se 2 sata 2 x dnevno, 20 dana između menstruacija, tijekom 2-4 ciklusa. Međutim, konkretna receptura, kao i učestalost i duljina terapije određuju se individualno, ovisno o CIN-u, vrsti HPV virusa, dugotrajnosti infekcije i eventualnoj osjetljivosti na eterična ulja.

Oralno: oleokapsule 4, 1 kapsula 3x dnevno, tijekom mjesec dana.

Eterično ulje primorskog vriska u aromaterapiji koristimo kod tvrdokornih infekcija Candida albicans spada u najčešće uzročnike vaginalnih infekcija i postaje sve otpornija na konvencionalne lijekove. U 95% slučajeva, pomoći će čajevac (Melaleuca alternifolia) u kombinaciji sa palmarosom (Cymbopogon martinii) ili timijanom kt. geraniol (Thymus vulgaris ct. geraniol). Međutim, kod dugotrajnijih infekcija uputno je koristiti i eterično ulje mažurana (Origanum majorana), a kod posebno tvrdokornih i primorski vrisak (Satureja montana) ili cimet list (Cinnamomum verum), koje, s obzirom na količinu fenola treba koristiti s oprezom i u minimalnoj koncentraciji.

Receptura, kao i kod hpv-a, ovisi o individualnim faktorima, a jedna općenita bi bila:

 • 20 ml bu kantarion
 • 10 ml bu tamanu
 • 30 kapi eu čajevac
 • 18 kapi eu palmarosa
 • 18 kapi eu mažuran

Iako čajevac nema štetnih nuspojava, ponekad, zbog dugotrajnosti infekcije i iritiranosti i/ili oštećenosti vaginalnog tkiva, njegova upotreba može biti neugodna. U takvim slučajevima se upotrebljava lavanda (Lavandula angustifolia), dok oštećeno područje ne zacijeli.

Bakterijski vaginitis nastaje kada iz nekog razloga dolazi do poremećaja kiselosti rodnice, i slijedom toga do narušavanja omjera uobičajeno prisutnih bakterija. Smanjuje se broj aerobnih bakterija, a povećava broj anaerobnih, i to najčešće Gardanelle vaginalis.

Aromaterapijski pristup bakterijskim vaginitisima su eterična ulja čajevca i ravensare u baznim uljima kantariona i tamanua. Eterično ulje čajevca - odgovor aromaterapije na velik broj infekcija.

Sugestija recepture:

 • 20 ml bu kantarion
 • 10 ml bu tamanu
 • 30 kapi eu čajevac
 • 30 kapi eu ravensara

Kod klamidijskih infekcija koristimo timijan kt. tujanol, a za trihomonas vaginalis marokansku kamilicu (Omenis mixta), koja u kombinaciji s čajevcem pokazuje odlične rezultate.

NAPOMENA: Ukoliko ćete se sami upustiti u izradu mješavina, upozoravamo vas na nužnost korištenja kvalitetnih eteričnih ulja, obzirom na prezasićenost tržišta uljima sumnjive kvalitete. Ne odgovaramo za eventualne štetne posljedice nastale korištenjem ulja loše kvalitete.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije