Superhrana za žene svih dobi

Superhrana za žene svih dobi

Superhrana za žene svih dobi
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Brusnica

Svoj zvjezdani status brusnica duguje sposobnosti da zaustavi neugodne upale i infekcije urinarnog trakta. Čaša od tri decilitra soka brusnice dnevno dovoljna je da osigurate zdravlje osjetljivog urinarnog sustava. Posljednja istraživanja potvrđuju učinkovitost brusnice kod prehlada, želučanih viroza, upala desni te kod nekih vrsta raka.

Orah

Plod oraha bogat je masnim kiselinama omega-3 koje suzbijaju upale i povećavaju dobri kolesterol. Orah također pomaže i pri smanjivanju depresije i smanjuje rizik od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Grickajte orahe ili ih pospite po sladoledu i pozitivan učinak neće izostati.

Grah

Ova skromna mahunarka pomaže pri sprečavanju bolesti srca i štiti od raka debelog crijeva. Grah je bogat dvjema fitokemikalijama koje su dobre za srce. Usto, grah je krcat magnezijem, kalijem, folnom kiselinom i vlaknima. Pola šalice dnevno svaki tjedan učinit će svoje.

Riba

Istraživanja pokazuju da morska hrana bogata kiselinama omega-3 embar dva puta tjedno smanjuje rizik od bolesti srca. Ženama koje su trudne i majkama dojenčadi preporuča se do 400 grama ribe tjedno, s time da moraju izbjegavati sabljarku, morskog psa i lokardu jer su te vrste ribe bogate živom.

Rajčica

Rajčice su bogate antioksidansom likopenom koji je, prema istraživanjima, kod žena smanjio rizik od dobivanja raka dojke za čak 50 posto. Antioksidans također smanjuje krvni tlak, loš kolesterol i smanjuje rizik od nekih vrsta raka.

Češnjak

Češnjak ima blagotvorno djelovanje na zdravlje. Neka istraživanja su pokazala da štiti srce i krvne žile jer smanjuje razinu ukupnog kolesterola, snižava krvni tlak, djeluje kao antioksidans. No zbog socijalnog kontakta, koji je nakon uzimanja češnjaka poprilično neugodan, žene bi se mogle odlučiti na uzimanje češnjaka u kapsulama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije