Bolovi u donjem dijelu leđa

Bolovi u donjem dijelu leđa

Bolovi u donjem dijelu leđa
  • Objavljeno: Subota, 19.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bolovi u donjem dijelu leđa su jako česti, ali i u većini slučajeva potpuno bezopasni. Bolove u leđima možete samostalno ublažiti i najčešće su uzrok nepravilnog držanja, slabosti u mišićima, naglih i nepravilnih pokreta.

Funkcija donjeg dijela leđa je da podrži kralježnicu, omogući izvođenje nekih pokreta i zaštiti unutarnje tkivo i organe.

Najčešće uzrok su grčevi u mišićima

Grčevi u mišićima su najčešći uzročnik bolova u donjem dijelu leđa. Zbog toga terapija bolova u donjem dijelu leđa najčešće uključuje opuštanje napetosti u mišićima. Rizik od nastanka grčeva u mišićima se značajno povećava ako imate slabe mišiće na području trbuha, napete mišiće na području kukova, slabost mišića leđa ili pak zdjelicu koja je previše nagnuta prema naprijed.

Većina ljudi osjeća bolove u donjem dijelu leđa

Oko 80 do 90% odraslih osoba osjeća bolove u donjem dijelu leđa u jednom životnom periodu. Muškarci i žene su jednako zahvaćeni. Bolovi u donjem dijelu leđa se češće javljaju starenjem. Prvi bolovi u donjem dijelu leđa se najčešće javljaju u dobi između 30 do 50 godina. Također su uzrokovani sjedilačkim načinom života. Bolovi u donjem dijelu leđa su peti najčešći razlog posjete liječniku.

Odmaranje u krevetu može pogoršati bolove

Možda ćete pomisliti da je najbolje malo odležati kako bi bolovi u leđima prestali, no to nije najbolje rješenje. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe, koje nastave s normalnim i uobičajenim aktivnostima, puno prije primijete prestanak bolova u leđima. Ako ćete duže vrijeme biti u istom položaju, povećavate rizik od nastanka upale zglobova.

Slikanje leđa je najčešće bespotrebno

Većinu vremena nije potrebno slikati leđa jer snimke neće pokazati stanje mišića ili ligamenata. Liječnik vam može preporučiti slikanje ako ste pretrpjeli ozljedu leđa i ako bolovi ne prestaju niti nakon nekoliko tjedana.

Bolove u donjem dijelu leđa je poprilično lako ublažiti

Nakon što osjetite prvi nalet bolova, jedan do dva dana odmarajte i nanosite hladne obloge, potom tople kako biste opustili napete mišiće. Uzimajte lijekove protiv bolova ako su bolovi uistinu nesnošljivi. Ostanite aktivni što je više moguće. Ako ste odlučili nekoliko dana odmarati, probajte šetati svakih nekoliko sati. Kretanje će ubrzati ozdravljenje. Posjetite liječnika ako se bolovi ne ublaže ili se pogoršaju nakon 10 dana.

Čvrsti madraci nisu uvijek najbolje rješenje

Osobe, koje spavaju na umjereno čvrstom madracu, puno brže primijete pozitivne rezultate. Ako mislite da će vam čvršći madrac pomoći, radije uzmite srednje čvrst madrac. On će stvarati manje pritiska na kukovima i ramenima, i dopustit će vam da spavate u prirodnom položaju.

Alternativna medicina može pomoći

Kiropraktičar, fizikalna terapija, joga ili masaža mogu puno pomoći. Stručnjaci čak i preporučuju alternativne oblike liječenja za osobe koje pate od bolova dulje od tjedan dana, čak i nakon svih poduzetih mjera.

Najnovije

Najčitanije