Mitovi o raku dojke - imamo li razloga za zabrinutost?

Mitovi o raku dojke - imamo li razloga za zabrinutost?

Mitovi o raku dojke - imamo li razloga za zabrinutost?
  • Objavljeno: Subota, 30.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Maligni tumor koji se razvija iz tkiva dojke je poznat kao rak dojke. Može se razviti iz stanica koje proizvode mlijeko (lobule) ili stanica koje omogućuju prolaz mlijeka iz lobula do bradavica. Također može pojaviti, iako rjeđe, od masnog i vlaknastog tkiva dojke (stroma). S vremenom, stanice raka mogu ući u susjedna zdrava tkiva i čak doći do limfnih čvorova. Jednom kada su tamo, mogu se proširiti na druge udaljene dijelove tijela putem limfnog kanala.

Unatoč nedavnom napretku u otkrivanju i liječenju raka dojke, još mnogo toga ostaje nepoznato. To dovodi do mnogih mitova o uzroku i liječenju bolesti. Vjerovanje tim mitovima dovodi do odgađanja u otkrivanju i kasnog liječenja, što može biti opasno, s obzirom na brzo širenje bolesti.

Samo žena s obiteljskom anamnezom ima rizik za razvoj raka dojke

Iako se rizik od razvoja raka dojke udvostručuje ako rođaci u prvom koljenu, odnosno, roditelji, brat, sestra ili dijete pate od bolesti, postoji više od 70% slučajeva gdje se faktor rizika ne može identificirati.

Rak dojke je genetska bolest

Mutirani BRAC 1, BRAC 2 i P 53 geni na kromosomu 17 su odgovorni za više od 90% naslijeđenih slučajeva raka. No, naslijeđeni oblici raka manji su od 5% ukupnih slučajeva karcinoma dojke. Postoje i drugi faktori rizika koji mogu dovesti do raka dojke kao što su dob, masna prehrana, početak menstruacije u vrlo ranoj dobi ili menstruacije nakon 50. godine, rođenje prvog djeteta u kasnijim godinama ili prethodna benigna stanja dojki. Osim toga, u više od 70% slučajeva, rizični faktori nisu  identificirani.

Rak dojke se uvijek razvija od kvržice

Kvržica u dojkama može biti rani indikator raka, ali to svakako nije jedini znak. Ostale promjene kao što je uvlačenje bradavica, promjena boje ili teksture tkiva grudi ili bradavica, i bilo koje nenormalno izlučivanje tekućine iz bradavica također mogu ukazati na razvoj raka dojke. Upalni rak dojke je rijetka vrsta raka dojke gdje nema opipljive kvržice. Ponekad, kancerogene stanice mogu metastazirati na limfne čvorove u pazuhu u ranoj fazi bolesti. U tom slučaju, kvržica u dojci se ne osjeti. Stoga, umjesto oslanjanja na opipavanje dojki, treba potražiti i vanjske simptome, kao i svaku promjenu u obliku ili veličini dojke, simetriji, udubljenjima tkiva dojke, bradavice ili nenormalnom iscjetku iz bradavice, osjetljivost bradavica ili tkiva dojke.

Fibrocistične promjene u dojkama povećavaju šanse za rak dojke

Fibrocistične promjene u dojkama su apsolutno benigno stanje koje nema veze s rakom dojke. Jedini problem je što može predstavljati poteškoću u uočavanju raka dojke tijekom mamografije jer gusto fibrocistično tkivo može prikriti kancerogena tkiva. Dakle, važno je nakon mamografije otići na ultrazvuk i ukloniti svaki trag sumnje.

Mamografija može dovesti do razvoja raka dojke

Količina zračenja koja se koristi tijekom mamografije je vrlo mala i to se smatra sigurnim postupkom. Koristi se najniža moguća doza zračenja za stvaranje detaljne slike tkiva dojke, čineći ga izuzetno korisnim alatom u ranoj dijagnostici raka dojke.

Iscjedak iz bradavica je pokazatelj karcinoma dojke

Nisu svi iscjedci iz bradavice temeljni uvjet za karcinom dojke. Mliječan, žut, zeleni ili bistar iscjedak obično ne ukazuju na rak. Krvav ili vodenast iscjedak iz bradavice može biti posljedica raka u oko 10% slučajeva. U preostalih 90%, to može biti i zbog drugih uzroka kao što su papilomi dojke. Ako je iscjedak vodenast ili krvav, uporan, ograničena na jednu dojku i pojavljuje se bez primjene pritiska, potreban je temeljit pregled liječnika.

Korištenje antiperspiranta može dovesti do raka dojke

Znoj se sastoji od vode, natrija, kalija i magnezija. On ne sadrži nikakve toksine. Postoji pretpostavka da antiperspiranti blokiraju čišćenje toksina iz pazuha što rezultira njihovim gomilanjem i kasnijim razvojem raka dojke, što je potpuno neutemeljeno. Nisu pronađeni nikakvi dokazi protiv korištenja antiperspiranta.

Rak dojke može biti uzrokovana ozljedom grudi

To je opet posve neutemeljen mit. Ozljeda na tkivu dojke može uzrokovati nekrozu masti, što je ne kancerogeno stanje. To može dati lažno očitanje raka na mamografiji, ali obično splasne u roku od mjesec dana. Čvrsto ožiljkasto tkivo može biti formirano kao rezultat sanacije oštećenih tkiva koja se mogu zamijeniti za kvržicu. No, to svakako nije dokaz razvoja raka zbog ozljede.

Žena koja je bolovala od raka dojke treba izbjegavati trudnoću

Različite hormonalne i metaboličke promjene u tijelu tijekom trudnoće ne predstavljaju nikakvu opasnost od ponovne pojave raka dojke. Nema promjena u dugoročnoj prognozi za rak u vrijeme između liječenje raka i trudnoće.

Rak dojke može biti uzrokovan kontracepcijskim pilulama

Većina oralnih kontraceptiva u upotrebi sadrži manje od 50 mikrograma estrogena, dozu koja je tako niska da ne predstavlja nikakav rizik od raka dojke čak i nakon više od 10 godina upotrebe. Međutim, žene s obiteljskom povijesti raka dojke ili one s visokim rizikom trebaju konzultirati liječnika prije početka hormonske kontracepcije.

Uvijek imajte na umu da ranije dijagnosticiranje raka dojke povećava šanse za uspješno liječenje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije