Plan prehrane za uravnoteženje hormona - IV dio

Plan prehrane za uravnoteženje hormona - IV dio

Plan prehrane za uravnoteženje hormona - IV dio
  • Objavljeno: Srijeda, 14.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Konzumirati zdrave masnoće

U posljednja dva desetljeća se zaista pretjeralo s dijetama s malo masnoća. Budući se ugljikohidratima zamijenilo umjerene količine zdravih masnoća, postizao se kontraefekt i umjesto gubitka na težini, osoba koja je koristila takvu dijetu, često je postajala još deblja. Esencijalne masne kiseline, omega-6 i omega-3, su nužne za ljudski razvoj i zdravlje, a kako ih organizam ne može sintetizirati, moraju se unositi hranom. Omega-6 masne kiseline su razmjerno obilno zastupljene u namirnicama koje se uobičajeno konzumiraju, no nažalost u njima često nedostaju omega-3 masne kiseline.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina često započinje još u majčinoj utrobi, kad je majka jedini izvor tih kiselina, a i sama osjeća njihov nedostatak. U idealnom obliku omega-3 masne kiseline, osobito masna kiselina poznata kao DHK u izobilju se nalazi u majčinom mlijeku. Međutim, kako se mnoga djeca iz opravdanih, a još više iz neopravdanih razloga ne hrane majčinim mlijekom, a DHK uglavnom nema u umjetnoj hrani za dojenčad, istraživanja su pokazala da je nedostatak DHK odgovoran za pravu epidemiju poremećaja nedostatka pozornosti i kod djece i kod odraslih. Ova esencijalna masna kiselina, također je jedan od razloga da djeca koja su dojena imaju viši kvocijent inteligencije od djece hranjene umjetnom hranom. Nasreću, uočeno je veliko poboljšanje sposobnosti za učenje i stabilizacija raspoloženja kad su i djeca i odrasli prehranu nadopunili omega-3 masnim kiselinama. Osim što su važne za živčani sustav i funkcioniranje mozga, omega-3 masne kiseline također povoljno djeluju na proizvodnju eikosanoida 1. i 3. tipa, pa tako smanjuju proizvodnju eikosanoida 2. tipa koja pogoduje upalama. Zato ne iznenađuje da prehrana omega-3 kiselinama, bilo u hrani ili tabletama, ublažava tegobe povezane s neravnotežom eikosanoida* u koje spadaju artritis, PMS, ekcem, osjetljivost dojki, akne, dijabetes, krhki nokti, prorijeđena i tanka kosa, psorijaza, suha koža i neravnoteža spolnih hormona koja je jako izražena u perimenopauzi.

U dobre izvore omega-3 masnih kiselina ubrajamo bučine sjemenke, suncokretove sjemenke, lanene sjemenke ili njihovo ulje, masna riba iz hladnih voda ili riblje ulje u obliku dodatka prehrani te dokosaheksaenoičnu kiselinu (DHK) kao dodatak prehrani. Orašasti plodovi su također dobar izvor omega-3 masnih kiselina, ali i njih treba umjereno konzumirati - ne više od šake, jedan do dva puta dnevno.

*Eikosanoidi su supstance slične hormonima, ali se ne proizvode u žlijezdama koje svoj sadržaj izlučuju u krvotok, nego unutar samih stanica, gdje i djeluju i zatim vrlo brzo nestaju. Oni nadziru doslovno sve biokemijske procese u tijelu, a njihova ravnoteža se postiže pravilnom prehranom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije