In vitro oplodnja (IVF)

In vitro oplodnja (IVF)

In vitro oplodnja (IVF)
  • Objavljeno: Subota, 03.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rezultati

Liječnik će uzeti uzorak krvi za otkrivanje trudnoće oko 2 tjedna nakon insertiranja jajašaca. Ako ste trudni, liječnik će vas uputiti specijalistu za prenatalnu skrb. Ako niste trudni, prestat ćete uzimati progesteron i vjerojatno ćete nakon 1 do 3 dana dobiti menstruaciju. Ako ne dobijete menstruaciju ili imate neobično i nepravilno krvarenje, obratite se liječniku koji će vas pregledati kako bi se ustanovilo je li u pitanju ektopična trudnoća. Ako ste zainteresirani za drugi pokušaj in vitro oplodnje, liječnik će vam preporučiti korake koji će povećati vjerojatnost trudnoće.

Vjerojatnost za rađanje zdravog djeteta nakon korištenja in vitro oplodnje ovisi o raznim čimbenicima.

Životna dob

Što ste mlađi, to je veća vjerojatnost da ćete roditi zdravo dijete. Stopa rođenja zdravog djeteta korištenjem vlastitih jajašaca je 41% kod žena u dobi od 34. godine i mlađih, oko 31% kod žena u dobi od 35 do 37 godina, 22% kod žena u dobi od 38 do 40 godina, 12% kod žena u dobi od 41 do 42 godine, 5% kod žena u dobi od 42 do 44 godine i 1% kod žena u dobi od 45 godina i više. Ženama u dobi od 41 godine i starijima se često savjetuju da koriste donorsko jajašce jer svježe nezamrznuto donorsko jajašce vjerojatnost rođenja zdrave bebe povećava na 50%.

Stanje embrija

Stopa rađanja zdrave djece je manja kada se koriste smrznuti embriji umjesto svježih. Ipak, nije dokazano da svježa ili smrznuta sperma igra ulogu u stopi rođenja zdrave djece.

Reproduktivna povijest

Žene koje su već rodile imaju veće šanse da će in vitro oplodnja biti uspješna za razliku od žena koje nisu nikada rodile. Stopa uspjeha je najniža za žene koje su već prolazile kroz in vitro oplodnju, ali bezuspješno.

Uzrok neplodnosti

Normalno oslobađanje jajašaca povećava vjerojatnost uspješne trudnoće putem in vitro oplodnje. Žene, koje pate od endometrioze, imaju manju vjerojatnost da će ostati trudne pomoću in vitro oplodnje, za razliku od žena koje imaju oštećenja jajovoda ili blokade.

Životne navike

Žene koje puše oslobađaju manje jajašaca tijekom ciklusa in vitro oplodnje. Pušenje smanjuje vjerojatnost uspjeha za 50%. Konzumacija alkohola, lakih droga i prevelike količine kofeina (više od 200mg dnevno) i određeni lijekovi također mogu biti štetni.

Najnovije

Najčitanije