In vitro oplodnja (IVF)

In vitro oplodnja (IVF)

In vitro oplodnja (IVF)
  • Objavljeno: Subota, 03.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako se pripremiti?

Kada odaberete kliniku za in vitro oplodnju, imat ćete puno opcija. Imajte na umu da uspjeh stručnjaka ovisi o mnogim faktorima kao što je dob pacijenta, broj embrija koji se prenose tijekom svakog ciklusa i broj ciklusa kroz koje ste prošli.

Prije samog početka postupka in vitro oplodnje, vi i vaš partner ćete trebati obaviti niz testova, uključujući:

Mjerenje razine FSH-a

Liječnik će odrediti veličinu i kvalitetu jajašaca pomoću krvnog testa koji će izmjeriti razinu folikulostimulirajućeg hormona (FSH) koji potiče nastajanje i sazrijevanje jajne stanice.

Analiza sperme

Liječnik će provesti analizu spermija čak i ako su ranija ispitivanja pokazala da nema nikakvih problema. Potrebno je kako bi se uvjerili da se kvaliteta sjemena nije promijenila. Ako se pronađu nekakve abnormalnosti, partner će možda morati posjetiti stručnjaka kako bi se ustanovilo mogu li se te abnormalnosti ispraviti.

Test na zarazne bolesti

Vi i partner ćete biti testirani na HIV, hepatitis B, hepatitis C i, u nekim slučajevima, na klamidiju.

Umetanje lažnog embrija

Liječnik može probati umetanje lažnog embrija kako bi utvrdio dubinu maternice i tehniku koja će biti najuspješnija kod umetanja pravog embrija.

Testiranje proširenja maternice

Liječnik će pregledati proširenje maternice prije nego počnete s in vitro oplodnjom. To bi moglo uključivati sonohisterografiju  (tehniku u kojoj se tekućina ubrizgava kroz vrat maternice koja se gleda ultrazvukom). Također može uključivati i histeroskopiju (tanka, fleksibilna i osvijetljena cjevčica se stavlja kroz vaginu i vrat maternice u samu maternicu).

Prije početka ciklusa in vitro oplodnje, u obzir uzmite važna pitanja poput:

Koliko embrija će se insertirati?

Broj embrija koji se insertira ovisi o dobi i broju proizvedenih jajašaca. Kako je stopa insertiranja manja kod starijih žena, tako se insertira veći broj embrija, a izuzetak su žene koje koriste donorska jajašca. Ipak, većina liječnika insertira određen broj embrija kako bi se izbjegla multipla trudnoća, a u nekim zemljama postoje i zakoni o količini embrija koji se mogu insertirati.

Što ćete učiniti s viškom embrija?

Želite li vi i partner zamrznuti i pohraniti embrije koji nisu insertirani kako bi ih mogli kasnije koristiti? Višak embrija se može pohraniti na nekoliko godina. Smrzavanje (krioprezervacija) može iduće cikluse in vitro oplodnje učiniti manje financijski zahtjevnima i manje invanzivnima. Također možete donirati višak embrija kako biste pomogli neplodnom paru.

Hoćete li se moći nositi s višeplodnom trudnoćom?

Ako se insertira više od jednog embrija, postoji velika vjerojatnost da će trudnoća biti višeplodna, što može predstavljati rizik za vaše zdravlje i zdravlje beba. U nekim slučajevima se koristi redukcija broja fetusa koja pomaže ženama da rode manji broj beba s manjim zdravstvenim rizicima. Ipak, redukcija broja fetusa je velika odluka s etičkim, emocionalnim i psihološkim posljedicama,

Najnovije

Najčitanije