In vitro oplodnja (IVF)

In vitro oplodnja (IVF)

In vitro oplodnja (IVF)
 • Objavljeno: Subota, 03.11.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Što očekivati?

Tijekom postupka

In vitro oplodnja se obavlja u više koraka: poticanje ovulacija, uzimanje jajašaca, uzimanje spermija, oplodnja i insertiranje embrija.

Poticanje ovulacije

Ako koristite vlastito jajašce tijekom in vitro oplodnje, na početku ciklusa ćete započeti s tretmanom koji sintetičkim hormonima stimulira jajnike da proizvode veći broj jajašaca, kako bi se povećala vjerojatnost uspješne oplodnje. Potreban je veći broj jajašaca jer neka jajašca nisu kvalitetna za oplodnju niti se mogu uspješno razvijati nakon oplodnje. Možda će biti potreban veći broj lijekova.

Lijekovi za stimulaciju jajnika

Kako bi se stimulirao rad jajnika, možda ćete trebati piti klomifen citrat ili ćete primati injekcije sa stimulirajućim hormonima. Vjerojatno ćete piti lijekove protiv neplodnosti ili ćete koristiti luteinizirajući hormon. Klomifen citrat je manje učinkovit od hormonskih injekcija.

Lijekovi za sazrijevanje jajnih stanica

Kako biste pripremili jajne stanice na oplodnju, možda ćete trebati primati injekcije HCG-a.

Lijekovi za sprječavanje preuranjene ovulacije

Kako bi se spriječila preuranjena ovulacija, možda ćete koristiti lijek koji potiče oslobađanje gonadotropina. Na taj način će se spriječiti prijevremeno oslobađanje luteinizirajućeg hormona (LH) čiji nagli porast potiče ovulaciju.

Liječnik će zajedno s vama odlučiti koje lijekove trebate koristiti. Tijekom postupka liječnik će putem vaginalnog ultrazvuka pregledati postoje li nepravilnosti ili ciste na mjestima gdje jajašca sazrijevaju. Pomoću krvnog testa će se provjeriti vaša reakcija na lijekove. Kako folikuli sazrijevaju, tako se razina estrogena povećava,  a razina progestrogena ostaje na minimumu do kraja ovulacije. Kada su folikuli spremni za oslobađanje jajašca (nakon 8 do 14 dana), primit ćete hormon HCG ili neki drugi lijek kako bi se potaknulo sazrijevanje jajašaca.

Ponekad se in vitro oplodnja mora otkazati prije oslobađanja i uzimanja jajašaca. Uzroci otkazivanja in vitro oplodnje mogu biti razni:

 • nedovoljan broj razvijenih folikula
 • preuranjena ovulacija
 • prevelik broj razvijenih folikula, što povećava rizik od hiperstimulacije jajnika
 • liječnik vam može preporučiti promjenu lijekova kako bi potaknuli bolji odgovor tijela na ciklus in vitro oplodnje.

Uzimanje jajašaca

Jajašca se uzimaju 34 do 36 sati nakon HCG injekcije i prije ovulacije. Za uzimanje jajašaca se koristi transvaginalni ultrazvuk tijekom kojega se umeće igla u vaginu i uzima se jajašce. Može se uzeti više jajašaca u periodu od 30 minuta. Nakon uzimanja jajašaca možete osjećati grčeve, osjećaj nadutosti ili pritisak. Ako jajnici nisu dostupni za transvaginalni ultrazvuk, koristi se laparoskopija, postupak u kojemu se radi mali rez u blizini pupka i umeće se laparaskop pomoću kojega se jajašce pronalazi i uzima.

Na dan uzimanja jajašaca liječnik vam može preporučiti uzimanje suplementa progesterona kako bi ovojnica maternice bila što bolja za insertiranje embrija.

Uzimanje spermija

Ako koristite partnerovu spermu, on će masturbacijom ili nekim drugim postupkom osloboditi sjeme. Potom se laboratorijskim putem iz sperme odvaja sjeme.

Oplodnja

Inseminacija

Uzima se zdravo sjeme i zrelo jajašce koji se pomiješaju i inkubiraju preko noći.

Intracitoplazmatsko injiciranje spermija (ICSI)

Uzima se jedno zdravo sjeme i ubrizgava se izravno u zrelu jajnu stanicu. ICSI se često koristi kada postoji problem u kvaliteti sjemena ili su prethodni pokušaji in vitro oplodnje bili bezuspješni.

Insertiranje embrija

Insertiranje embrija radi se u liječničkoj ordinaciji ili klinici, a obično se odvija 1 do 6 dana nakon uzimanja jajašca. Možda ćete biti pod blagim sedativima. Liječnik će vam umetnuti dugu, tanku i fleksibilnu cijev, odnosno kateter kroz vaginu, zatim vrat maternice pa u maternicu. Injekcija sadrži jedan ili više embrija koji se nalaze u tekućini koja je priključena na kraju katetera, a tekućina se oslobađa kroz cijev u maternicu. Postupak je obično bezbolan, iako ćete možda osjetiti blage grčeve. Ako je postupak uspješan, embrij će se usaditi u sluznicu maternice u razdoblju od 6 do 10 dana.

Nakon postupka

Nakon insertiranja embrija, možete nastaviti sa svakidašnjim aktivnostima. Ipak, vaši jajnici će biti nešto osjetljiviji pa izbjegavajte prevelike napore.

Nuspojave

 • oslobađanje male količine bistre ili krvave tekućine nakon postupka insertiranja
 • osjetljivost i povećanje grudi
 • blaga nadutost
 • zatvor
 • blagi grčevi

ako osjetite blage ili teške bolove nakon insertiranja embrija, obratite se liječniku koji će vas pregledati i ustanoviti ima li razloga za brigu.

Najnovije

Najčitanije