Trudnoća bez stresa

Trudnoća bez stresa

Trudnoća bez stresa
  • Objavljeno: Subota, 29.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Umjerena količina stresa tijekom trudnoće je normalna i često neizbježna. Ipak, ako ćete tijekom trudnoće neprestano biti pod stresom, riskirate vlastito zdravlje, ali i zdravlje svoje bebe. Kako bi vaša trudnoća prošla sa što manje stresa, slijedite iduće korake.

Pravilno se hranite

Istraživanja su pokazala da stres tijekom trudnoće može negativno utjecati na razvoj mozga kod djeteta, i to već u 17. tjednu trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana će vam dati energiju koja vam je potrebna za svakodnevne obveze. Što svoje tijelo bolje nahranite, to će ono biti pod manjim stresom.

Unosite puno ribe i ribljeg ulja kako bi regulirali razinu hormona stresa (kortizol) te puno povrća i voća kako bi spriječili prekomjerno nakupljanje kilograma.

Magnezij, kojeg možete pronaći u raznim namirnicama, je mineral koji se uspješno bori protiv stresa, dok će kalij regulirati razinu krvnog tlaka.

Imajte sve pod kontrolom

Trudnoća nosi niz novih i čudnih osjećaja, od kojih nisu svi pozitivni. Velika je mogućnost da ćete osjećati uzbuđenost, povećan osjećaj odgovornosti, brigu oko bebinog zdravlja i uzrujanost zbog posla i ostalih obaveza.

Ako svoje strahove i osjećaje stavite crno na bijelo, sigurno ćete osjetiti olakšanje. Zapišite sve što vas brine i razmislite o koracima koje možete poduzeti kako bi imali sve pod kontrolom i ne zaboravite da razgovor s partnerom uvijek dobro dođe.

Redovito vježbajte

Mala količina stresa neće naškoditi vašoj bebi. Naime, stres u normalnoj razini ima pozitivan učinak jer vas motivira i potiče na kretanje. Ipak, kroničan stres može uzrokovati povišenu razinu krvnog tlaka, anksioznost i depresiju.

Redovita tjelovježba će pomoći kod smanjenja oslobađanja hormona stresa, povećat će dotok krvi u mozak i potaknuti oslobađanje endorfina koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

Probajte s jogom prilagođenom za trudnice. Pripremite tijelo za porod tako što ćete vježbati tehnike disanja i opuštanja.

Razgovarajte

Zadržavanje osjećaja je najbolji recept za anksioznost i stres. Stoga, ako vas bilo što muči, razgovarajte s partnerom, obitelji i prijateljima. Na kraju krajeva, oni ni ne mogu znati što osjećate osim ako im to sami ne kažete.

Ako biste radije razgovarali s nekim tko vam nije toliko blizak, uključite se u forume gdje su trudnice aktivne i znat ćete što vas sve čeka i kako se one osjećaju.

Opustite se

Trudnoća je doba kada se u svakom trenutku trebate opuštati, i to bez grižnje savjesti. Svaki dan izdvojite malo vremena samo za sebe kako biste radili ono što vas najbolje opušta. Na taj način ćete lakše obavljati dnevne obaveze jer ćete znati da vas čeka vrijeme koje ćete posvetiti samo sebi.

Budite spremni

Kada dođe vrijeme poroda vjerojatno ćete istovremeno osjećati strah, uzbuđenje i anksioznost. Strah od nepoznatoga može još više otežati porod. Stoga je važno da budete spremni, da se upoznate s tehnikama opuštanja i disanja koje će vam prije i tijekom samog poroda sigurno pomoći.

Njegujte se

Neke žene se tijekom trudnoće skroz zapuste, ne brinu o svom fizičkom izgledu i nakupljaju prekomjeran višak kilograma. Nemojte si to dopustiti jer ćete se samo osjećati lošije.

Izdvojite vrijeme za njegu tijela i uma. Ako ste trudni, to ne znači da se trebate zanemariti, već sasvim suprotno. Njegujte svoju kožu, kosu i nokte. Opuštajte se i uređujte. Što ćete više paziti na svoj izgled tijekom trudnoće, to će vam biti lakše vratiti se u formu nakon trudnoće.

Nemojte se previše naprezati

Život ne prestaje tijekom trudnoće, ali nemate nadnaravne moći koje će vam omogućiti da radite sve što ste radili prije same trudnoće.

Napravite popis stvari koje trebate napraviti, a započnite s onim najvažnijima. Nakon toga bez grižnje savjesti neke stvari prepustite drugima. Primjerice, trudnoća je vrijeme kada od partnera možete i trebate očekivati maksimalnu pomoć u kućanskim poslovima. Nemojte nositi teške vrećice iz dućana, ne podižite teške stvari, nemojte kupaonicu čistiti intenzivnim kemijskim proizvodima. Sve ovo djeluju kao sitnice, ali mnogim trudnicama su veliki izvor stresa.

Naspavajte se

Previše stresa tijekom trudnoće povećava rizik od nastanka raznih komplikacija kao što su prijevremeni porod, niska porođajna težina bebe i preeklampsija. Što se više odmarate, vaše tijelo će se lakše nositi sa stresom.

Ako imate poteškoća sa spavanjem, probajte s prestankom unosa kofeina. Nemojte piti puno vode prije spavanja i koristite jastuk kao oslonac tijekom spavanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije