Kako vaša beba raste - 5. tjedan

Kako vaša beba raste - 5. tjedan

Kako vaša beba raste - 5. tjedan
  • Objavljeno: Subota, 17.10.2009.
  • Broj pregleda: 3.528
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako to izgleda ovaj mjesec?

Duboko u vašoj maternici embrio raste nevjerojatnom brzinom. U ovom trenutku, ono je veličine sjemena sezama. Sada se sastoji od tri sloja - ektoderm, mezoderm i endoderm - koja će kasnije oblikovati organe i tkiva.

Neuralna cijev, od koje će se razviti bebin mozak, leđna moždina i živci, počinje se razvijati u gornjem sloju koji se zove ektoderm. Ovaj sloj također će dovesti do stvaranja kože, kose, noktiju, zubne cakline i očne leće.

Bebino srce i krvotok počinju se oblikovati u srednjem sloju ili mezodermu. (Ovaj tjedan, u stvari, njegovo maleno srce počinje s podjelom u komore, kuca i pumpa krv.) Mezoderm će također oblikovati mišiće, kostur, bubrege, srce i krvne žile i potkožno tkivo Vašeg djeteta.

Treći sloj ili endoderm oblikovat će pluća, crijeva, elementarni mokraćni sustav, kao i štitnjaču, jetru i gušteraču. U međuvremenu, rudimentarna posteljica i pupkovina, koje donose hranu i kisik za bebu, već ispunjavaju svoju zadaću.

trudnoca-po-tjednima-5.jpg

Kako se vaš život mijenja?

Možete već primijetiti neke trudničke tegobe. Mnoge žene osjećaju bol u grudima, umor i učestalo mokrenje u ranijim tjednima. Također možete imati mučnine, iako je više vjerojatno da će se tek pojaviti u narednim tjednima.

Vanjski svijet neće vidjeti znakove dramatičnih zbivanja koja se odvijaju unutar vas, osim da ste, možda, odbili čašu vina uz večeru. Važno je izbjegavati alkohol tijekom trudnoće jer nitko ne zna točno koliko alkohol može naškoditi razvoju djeteta.

Također možete nastaviti ili započeti s vježbanjem. Tjelovježba pomaže razviti snagu i izdržljivost koju ćete trebati za nošenje dodatne težine. Može Vam pomoć spriječiti neke od boljki u trudnoći, a mnoge žene smatraju da oslobađa od stresa.

Na kraju, lakše je izgubiti kilograme nakon poroda ako ste navikli na neki oblik vježbanja tijekom trudnoće. Odaberite sigurnu, umjerenu aktivnost u kojoj uživate. Hodanje i plivanje su dobar izbor za trudnice.

Savjeti za zdravu trudnoću

Ovi rani mjeseci trudnoće su kritično vrijeme za bebin razvoj. Poduzimanje nekoliko ključnih koraka može pomoći u zaštiti Vašeg i bebinog zdravlja.

Pobrinite se za ranu prenatalna skrb i redovito odlazite na preglede

Dobra prenatalna briga je bitna za zdravlje Vas i vašeg djeteta.

Uzimajte prenatalne vitamine

Većina prenatalnih dodataka sadrži više folne kiseline, željeza i kalcija nego standardni multivitamini. Trudnice trebaju više tih hranjivih tvari. (Nemojte pretjerati, više nije nužno i bolje, a u nekim slučajevima može biti opasno.)

Posebno je važno dobiti dovoljno folne kiseline, dok pokušavate zatrudnjeti i za vrijeme prvog tromjesečja, jer to uvelike smanjuje rizik od razvoja defekata neuralne cijevi kao što je spina bifida.

Konzultirajte se s liječnikom o lijekovima koje uzimate

Mnogi lijekovi, čak i neki bezreceptni, nisu sigurni tijekom trudnoće. Ako uzimate bilo kakve lijekove za liječenje kroničnih stanja, saznajte što je sigurno uzimati, a što nije.

Prestanite pušiti

Pušenje povećava rizik od mnoštva problema, uključujući i pobačaj, probleme s placentom i prijevremeni porod. Također usporava fetalni rast i povećava rizik od dojenačke smrti. Neka istraživanja čak povezuju pušenje s povećanim rizikom od rascjepa usne ili nepca.

Prestanite piti alkohol

Jedno piće dnevno može povećati izglede za nisku porođajnu težinu i povećati djetetov rizik za probleme s učenjem, govorom, pažnjom, jezikom i hiperaktivnost. Nitko ne zna točno koliko je štetno, čak i najmanja količina alkohola može štetiti razvoju djeteta.

Pobrinite se da Vaš dom i posao budu sigurni

Neki poslovi ili hobiji mogu biti opasni za Vas i vaše dijete u razvoju. Ako ste izloženi kemikalijama, teškim metalima (kao što su olovo i živa) ili zračenju, morat ćete napraviti neke promjene što je prije moguće.

Imajte na umu da neki proizvodi za čišćenje, pesticidi, otapala i voda iz starih cijevi također mogu biti štetni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije