Kako vaša beba raste - 6. tjedan

Kako vaša beba raste - 6. tjedan

Kako vaša beba raste - 6. tjedan
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako to izgleda ovaj mjesec?

Ovaj tjedan razvijaju se nos, usta i uši. Kada biste mogli vidjeti što se događa u maternici, vidjeli bi preveliku glavu i tamne mrlje, mjesta gdje se počinju formirati oči i nosnice. Uši koje tek trebaju nastati označene su malim rupicama, a ruke i noge izbočenim pupoljcima. Srce udara oko 100 do 160 puta u minuti, gotovo dvostruko brže nego Vaše i krv počinje kolati kroz tijelo. Crijeva su u razvoju i pupoljak tkiva koje će se kasnije razviti u pluća se pojavljuje. Oblikuje se hipofiza, kao i ostatak mozga, mišića i kostiju. Upravo sada, vaša je beba veličine leće.

trudnoca-po-tjednima-6.jpg

Kako se vaš život mijenja?

Možete osjetiti promjene ponašanja. Osjećate se pomalo tužno jedan dan, a radosno sljedeći. Možda Vam je to uznemirujuće, ali to je skroz normalno. Promjene emocija su djelomice uzrokovane fluktuacijom hormona.

Ako uočite krv na gaćicama ili toaletnom papiru nakon mokrenja, to je relativno često u ranoj trudnoći, ima ga i do četvrtine trudnica. Može se pojaviti u normalnoj trudnoći, ali ponekad to može biti prvi znak spontanog pobačaja ili izvanmaternične trudnoće. Ako uočite krv, nazovite svog liječnika.

Možda se radi o blizancima?

Naravno, ako ima blizanaca u Vašoj obitelji ili ako ste išli na tretmane plodnosti, postoji vjerojatnost da nosite blizance.

Sve u svemu, oko jedan od 31 porođaja (više od 3 posto) su blizanci. No, šanse su mnogo manje 1 od 89 ako se zanijeli bez medicinske pomoći.

Jednojajčani blizanci obično se događaju slučajno. Vjerojatnost da nosite jednojajčane blizance je oko 1 naprema 250.

Brojni faktori utječu na izglede za višeplodnu trudnoću. Tretmani poticanja plodnosti dramatično povećavaju te izglede. U prosjeku, 20 do 25 posto žena koje uzimaju lijekove za poticanje plodnosti ili idu na in vitro oplodnju često nose više od jednog djeteta.

Ostali faktori koji utječu na vjerojatnost višeplodne trudnoće:

  • Jednom kada rodite blizance, imate dvaput veće šanse da ih rodite ponovno.
  • Ako ima slučajeva dvojajčanih blizanaca u Vašoj obitelji, veća je vjerojatnost da ih i Vi rodite. Partnerova obitelj čini se da nema tako veliki utjecaj na blizanačku trudnoću.
  • Što ste stariji veće su šanse da prirodnim putem dobijete blizance.
  • Ako ste imali više trudnoća, veće su šanse da nosite blizance.

Kada ćete saznati da li nosite blizance?

Ovih dana, žene obično tijekom ultrazvuka otkriju nose li više od jednog djeteta, često u prvom tromjesečju. Ako ste zatrudnili uz pomoć tretmana plodnosti, vjerojatno ćete imati ultrazvuk u prvih osam tjedana. Ultrazvuk je gotovo siguran u otkrivanju višestruke trudnoće, posebice nakon šest do osam tjedana.

Najnovije

Najčitanije