Koja je veza između astme i menstruacije?

Koja je veza između astme i menstruacije?

Koja je veza između astme i menstruacije?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Odmah prije i tijekom menstruacije se povećava razina progesterona i estrogena. Kod nekih žena ove hormonalne promjene mogu pogoršati simptome astme.

Povezanost astme i menstrualnog ciklusa je značajna. Varira od žene do žene. Neke žene neće osjetiti nikakve promjene, dok će kod nekih žena simptomi astme biti drugačiji iz tjedna u tjedan.

Osim promjena u menstrualnom ciklusu, neke druge stvari također mogu uzrokovati pogoršanje simptoma astme.

Neredovite menstruacije

Istraživanja su pokazala da su simptomi astme izraženiji kod žena kod kojih je menstruacija neredovita. Neredovite menstruacije su često posljedica nezdrave tjelesne težine ili hormonalnih poremećaja i zahtijevaju terapiju.

Provjerite što sve utječe na menstrualni ciklus!

Kontracepcijske pilule

Utječu na razinu estrogena i progesterona. Kod nekih žena će pilule ublažiti simptome astme, a kod nekih pogoršati. Važno je da se posavjetujete s ginekologom ako vam trenutne pilule pogoršavaju simptome astme.

Saznajte kako pilule utječu na tijelo!

Trudnoća

Trudnoća povećava rizik od pogoršanja simptoma astme. No, kod nekih žena hormonalne promjene tijekom trudnoće mogu ublažiti simptome astme. Ako bolujete od astme i planirate začeti, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Provjerite što trebate znati o astmi i trudnoći!

Menopauza

Tijekom menopauze dolazi do naglih hormonalnih promjena koje mogu pogoršati simptome astme. Menopauza drastično mijenja tijelo žene, a te promjene mogu utjecati na cjelokupno zdravstveno stanje. Zato je važno redovito odlaziti na ginekološke preglede.

Prevencija

Ako osjećate značajno pogoršanje simptoma astme prije i tijekom menstruacije, svakako se posavjetujte s liječnikom. Postoje koraci pomoću kojih ćete astmu držati pod kontrolom čak i tijekom naglih hormonalnih promjena.

Vodite dnevnik

Kako biste bili sigurni u to da su hormonalne promjene uzrok pogoršanja simptoma astme, nekoliko mjeseci vodite dnevnik. Bilježite svako pogoršanje i poboljšanje simptoma, i potencijalne uzročnike jer je moguće da su u pitanju alergije, a ne hormonalne promjene.

Razgovarajte s liječnikom

Liječnik vam može promijeniti terapiju i predložiti povećanje unosa preventivnih lijekova prije i tijekom menstruacije.

Izbjegavajte uzročnike astme

Ako ste prije i tijekom menstruacije nešto osjetljiviji na uzročnike pogoršanja simptoma astme, onda ih u što je većoj mjeri izbjegavajte. Neki od najčešćih uzročnika pogoršanja simptoma astme su hladan zrak, tjelovježba, prašina i dim.

Budite spremni

Inhalator trebate uvijek imati pri ruci, naročito prije i tijekom menstruacije. Ako se simptomi naglo pogoršaju i ne prolaze unutar sat vremena ili ne možete disati, svakako pozovite hitnu pomoć.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije