Plan prehrane za uravnoteženje hormona - IV dio

Plan prehrane za uravnoteženje hormona - IV dio

Plan prehrane za uravnoteženje hormona - IV dio
  • Objavljeno: Srijeda, 14.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

TRANSMASNE KISELINE: LOŠI GLUMCI U SVIJETU MASNOĆA

Daleko najopasnije masne kiseline jesu transmasne kiseline - djelomice hidrogenizirane masnoće i ulja koja ne postoje nigdje u prirodi. Nalaze se u umjetnim maslacima i margarinima koji se prave miješanjem hidrogena u tekuće biljno ulje na vrlo visokim temperaturama i pod velikim tlakom. Transmasne kiseline izravno pridonose prevelikom stvaranju eikosanoida koji izazivaju upale i zbog toga je otkriveno da potiču razvoj raka i srčane bolesti.

Nažalost, transmasne kiseline se dodaju u gotovo sve vrste pakiranih pečenih proizvoda, jer se ne užegnu ni izbliza onako kao neprocesirane masnoće. To produžava trajanje proizvoda, ali budući da takvi proizvodi sadrže i veliki postotak rafiniranih ugljikohidrata, najbolje ih je izbaciti iz prehrane.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije