Starenje i hormonalne promjene

Starenje i hormonalne promjene

Starenje i hormonalne promjene
 • Objavljeno: Subota, 06.12.2014.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Endokrini sustav se sastoji od organa i tkiva koji proizvode hormone. Hormoni su prirodni spojevi koji se otpuštaju u krvotok, nakon čega ih koriste drugi organi i sustavi.

Hormoni kontroliraju niz tjelesnih funkcija. Neki organi imaju mogućnost samostalnog kontroliranja razine hormona.

Starenjem dolazi do promjena u načinu kontroliranja razine hormona. Neki organi postaju manje osjetljivi na hormone, dok neki postaju više osjetljivi. Također može doći do promjene u razini hormona.

Razina nekih hormona se povećava, nekih pada, a razina nekih ostaje nepromijenjena. Hormoni se također mogu puno sporije metabolizirati.

Većinu organa koji proizvode hormone zapravo kontroliraju drugi hormoni. Starenje mijenja taj proces. Na primjer, endokrini sustav može proizvoditi manje hormona nego što je proizvodio u mladosti ili može proizvoditi istu količinu, ali puno sporije.

Hipotalamus je dio mozga koji kontrolira endokrini sustav. Količina oslobođenih hormona može ostati ista, ali može se mijenjati reakcija tijela na te hormone.

Hipofiza se nalazi u mozgu. Ova žlijezda dostiže svoju maksimalnu veličinu u srednjim godinama, a zatim postupno postaje sve manja. Ona se sastoji od dva dijela. U stražnjem dijelu se pohranjuju hormoni proizvedeni u hipotalamusu. U prednjem dijelu se proizvode hormoni koji utječu na rad štitnjače, nadbubrežnih žlijezdi, jajnika, testisa i grudi.

Štitnjača se nalazi u vratu. Ona proizvodi hormone koji utječu na rad metabolizma. Metabolizam se u dobi od 20 godina postupno počinje usporavati.

Paratireoidne žlijezde su četiri male žlijezde smještene iza štitnjače. Paratirodni hormoni utječu na razinu kalcija i fosfata, koji utječu na snagu kostiju. Razina paratiroidnih hormona se može s godinama povećati i doprinijeti razvoju osteoporoze.

Inzulin se proizvodi u gušterači. Pomaže u regulaciji šećera (glukoze), gdje iz krvi odlazi u unutrašnjost stanica. Nakon dobi od 50 godina se svakih 10 godina povećava razina glukoze u prosjeku za 6 do 14mg/dl.

Nadbubrežne žlijezde se nalaze odmah iznad bubrega. Nadbubrežne žlijezde proizvode hormone aldosteron i kortizol. Aldosteron regulira ravnotežu tekućine i elektrolita. Kortizol je hormon stresa i utječe na razgradnju glukoze, proteina i masti. Ima protuupalno i antialergijsko djelovanje.

Razina aldosterona se starenjem počinje smanjivati, što može uzrokovati vrtoglavicu i pad krvnog tlaka, kao i nagle promjene raspoloženja. Razina kortizola se također može smanjiti starenjem, ali u većini slučajeva razina kortizola ostaje ista.

Jajnici i testisi imaju dvije funkcije. Oni proizvode reproduktivne stanice (jajne stanice i spermija). Također proizvode spolne hormone koji kontroliraju spolne karakteristike, kao što su rast i razvoj grudi i rast dlaka na licu. Starenjem se kod muškaraca razina testosterona može smanjiti, kao i razina estrogena kod žena nakon menopauze.

Učinak promjena

Općenito gledano, razina nekih hormona se smanjuje, nekih ostaje ista, a nekih se povećava. Hormoni, čija se razina obično smanjuje su:

 • aldosterona
 • kalcitonin
 • hormon rasta
 • renin

Kod žena se razina estrogena i prolaktina obično značajno smanjuje.

Hormoni čija razina ostaje nepromijenjena ili se smanjuje neznatno su:

 • kortizol
 • adrenalin
 • inzulin
 • hormoni štitnjače T3 i T4

Razina testosterona se obično malo smanjuje

Hormoni čija se razina obično povećava su:

 • folikul stimulirajući hormon (FSH)
 • luteinizirajući hormon (LH)
 • norepinefrin
 • paratiroidni hormon

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije