Kako hormoni utječu na vaše tijelo?

Kako hormoni utječu na vaše tijelo?

Kako hormoni utječu na vaše tijelo?
  • Objavljeno: Srijeda, 06.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mozak

Kortizol

Kada god ste u opasnosti hipotalamus počinje u krvotok oslobađati kortizol, hormon stresa. On ubrzava rad srca, mozgu donosi veću količinu kisika i potiče trošenje masti i glukoze. Sve se to čini odličnim, ali istraživanja su pokazala da prekomjerno oslobađanje kortizola ima negativan učinak na zdravlje.

Kako biste uravnotežili razinu kortizola u tijelu, aerobno vježbajte najmanje 3 sata tjedno. Nemojte vježbati više od 40 minuta odjednom jer tada ponovno dolazi do rasta razine kortizola u tijelu. Za najbolje rezultate izmjenjujte vježbe snage i aerobne vježbe.

Melatonin

To je hormon koji potiče spavanje i oslobađa se tek u potpunom mraku. Prirodna i umjetna svjetlost ometaju oslobađanje melatonina, što je loša vijest jer melatonin ima antioksidativno djelovanje. Istraživanja su pokazala da niska razina melatonina povećava rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa i raka.

Ako u vašoj spavaćoj sobi nije potpuni mrak, razina melatonina će biti toliko niska da nećete moći zaspati. Ugasite sve elekronske uređaje ili stavite masku za oči. Odjenite se udobno jer su znanstvenici dokazali da neudobna odjeća može smanjiti proizvodnju melatonina za čak 60%.

Oksitocin

Vaš mozak oslobađa ovaj hormon kada god dotaknete nekoga (partnera, prijatelje). Visoka razina oksitocina povećava želju za seksom, smanjuje razinu kortizola i krvnog tlaka. Estrogen pospješuje djelovanje oksitocina, zbog čega se žene u većoj mjeri osjećaju povezano s muškarcem nakon seksa i tijekom ovulacije.

Maženje s partnerom pa čak i s kućnim ljubimcem može potaknuti oslobađanje oksitocina. Najbolji način da povećate oslobađanje oksitocina je seks. Naime, znanstvenici su dokazali da se tijekom i nakon orgazma razina oksitocina značajno povećava.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije