Kako upravljati simptomima menopauze?

Kako upravljati simptomima menopauze?

Kako upravljati simptomima menopauze?
  • Objavljeno: Petak, 21.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vodite dnevnik

U dnevniku pišite u kojim trenucima ste osjetili valunge. Uskoro ćete shvatiti zašto ih osjećate i što ih pogoršava. Kava? Alkohol? Zagušljiva prostorija? Stres? Sve su to uobičajeni uzroci valunga. Kada ih počnete osjećati, usporite, dišite duboko i u težim slučajevima se obratite liječniku.

Ohladite se

Valunzi su najintenzivniji tijekom noći, mogu se javljati jako često i trajati i po nekoliko minuta. Ležite i preznojavate se, ne možete zaspati. Za to postoje rješenja. Stavite vrećicu zamrznutog povrća ispod jastuka. Tijekom noći povremeno okrećite jastuk tako da ležite na drugoj strani koja je hladna. Pobrinite se da je prostorija u kojoj spavate uvijek prozračna i da je temperatura ugodna.

Poboljšajte kvalitetu sna

Radite na poboljšanju kvalitetu sna. Dokazano je kako joga i meditacija tu mogu pomoći. Bilo kakva tjelovježba će imati pozitivan učinak, ali je važno da ne vježbate barem 3 sata prije spavanja. Preskočite alkohol prije spavanja jer će vam on omesti san. Umjesto alkohola popijte šalicu toplog mlijeka jer sadrži spojeve koji će vas opustiti.

Pomognite svojem tijelu

Hormonalne promjene će uzrokovati suhoću i osjetljivost vagine, zbog čega će seks postati bolan. Srećom, danas postoje brojni proizvodi koji mogu pomoći. Probajte lubrikante na bazi vode. Nemojte u potpunosti odustati od seksa jer ćete češćim seksom pospješiti cirkulaciju krvi, što pospješuje zdravlje vagine.

Poradite na libidu

Normalno je da nećete imati želju za seksom. Probajte ju vratiti. To ne mora biti sami čin seksa, to mogu biti masaže i maženja. Probajte promijeniti seksualnu rutinu, uvedite nešto novo. Pričajte sa svojim partnerom jer se neki problemi uistinu mogu riješiti razgovorom.

Pripremite se na promjene raspoloženja

Menopauza je jako slična PMS - u, samo što simptomi ne traju nekoliko dana, već znatno duže. Obuzimat će vas razni osjećaji. Ako vam je PMS oduvijek bio intenzivan, pripremite se na to da će simptomi menopauze biti isto takvi. Blage kontracepcijske pilule, antidepresivi i alternativni oblici liječenja će vam pomoći.

Pobijedite glavobolje

Migrene su čest simptom menopauze. Pišite dnevnik kako biste ustanovili što ih uzrokuje. Tijekom dana jedite češće manje obroke jer glad može uzrokovati glavobolju. Manjak sna je još jedan uzročnik glavobolja. Glavobolje možete liječiti na različite načine, ovisno o njihovom intenzitetu i učestalosti. Najbolje je da se o tome posavjetujete s liječnikom.

Pripremite se na fizičke promjene

Kosa može postati tanja i brže opadati. U isto vrijeme mogu se početi javljati dlačice na neželjenim mjestima, naročito na bradi i obrazima. Izbjegavajte sunce koje isušuje kožu. Potražite pomoć dermatologa kako biste se riješili neželjenih dlačica.

Možda ćete imati prištiće

Sigurno ne očekujete prištiće i akne u pedesetima. To je vrlo čest simptom menopauze. Koristite hidratantnu kremu, kremu za zaštitu od sunca, losion za čišćenje i druge proizvode koji su nježni prema vašoj koži. Nemojte koristiti proizvode s dodanim uljima jer će začepiti pore.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije