Što trebate znati o detoksikaciji?

Što trebate znati o detoksikaciji?

Što trebate znati o detoksikaciji?
  • Objavljeno: Petak, 16.08.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici sve više otkrivaju ljekovita svojstva nekih namirnica, što nas potiče na razmišljanje o tome što trebamo jesti, što ne i što našem tijelu čini dobro.

Ako razmišljate o detoksikaciji tijela, svakako trebate biti upoznati s prednostima i nedostacima. Važno je da se, ako patite od bilo kakvih bolesti ili uzimate neke lijekove, prije detoksikacije posavjetujete s liječnikom.

Za koga je dobra?

Detoksikacija je odlična za osobe čija prehrana sadrži malo esencijalnih nutritivnih tvari, potrebnih za nesmetan rad i razvoj tijela. Vitamini, minerali, vlakna, probiotici ili antioksidansi trebaju biti dio svačije prehrane, a detoksikacijom ćete povećati unos ovih tvari.

Potražite savjet nutricionista koji će vam pomoći kod određivanja tvari koje nedostaju vašem tijelu i koje namirnice morate jesti češće.

Za koga nije dobra?

Stručnjaci ističu da detoksikacija nije dobra za svakoga i da se sa nutricionistom ili liječnikom trebaju posavjetovati:

  • mlađi od 18 godina
  • trudnice i dojilje
  • osobe koje pate od bolesti od probavnog sustava kao što su Crohnova bolest ili gastritis
  • osobe koje pate od autoimunih bolesti, kao što su lupus ili artritis
  • osobe koje treniraju
  • sve osobe koje pate od ozbiljnih medicinskih stanja koja nisu prethodno navedena.

Koju hranu trebate jesti?

Prehrana treba biti uravnotežena i sadržavati cjelovite žitarice, kruh i tjesteninu od cjelovitih žitarica, vitamin B, vlakna i minerala, probiotike, mliječne proizvode obogaćene kalcijem i proteine.

Svježe voće, naročito citrusno voće kao što su limun, grejp ili naranča. Ako uzimate neke lijekove, posavjetujte se s liječnikom oko konzumacije grejpa i soka od grejpa jer može smanjiti djelovanje nekih lijekova.

Kupusnjače, uključujući brokulu, kelj, prokulice i kupus. Odličan su izvor vitamina, minerala, vlakana i andioksidanata, koji smanjuju rizik od nastanka raka.

Losos koji obiluje nezasićenim masnim kiselinama, proteinima i omega 3 masnim kiselinama, koje štite zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Voda i prirodni sokovi koji će pospješiti probavu i hidratizirati vaše tijelo.

Kada je najbolje vrijeme za detoksikaciju?

Detoksikaciju možete raditi više puta godišnje. Idealno bi bilo kada biste namirnice, koje koristite tijekom detoksikacije, uvrstili u svakodnevnu prehranu.

Koje su prednosti?

Povećat ćete razinu energije, smanjiti rizik od nastanka ozbiljnih dugoročnih zdravstvenih problema. Kada ste zdravi i sigurni u svoje tijelo, to se odražava na svako područje života. Osjećat ćete se bolje, bit ćete produktivniji i lakše prihvaćati izazove.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije